Прочитај ми чланак

СРПСКА ИСТОРИЈА: Све због жене – летео испод београдских мостова

0

srpska istorija leteo ispod beogradskih mostova

Црквењак из Цркве Светог Марка са поносом се сећа ваздухопловног подвига свог деде. У доба првих витезова авијације оваква бравура била је врхунац храбрости.

Први пилот који је пролетео испод Моста краља Александра у Београду био је Велимир Веселиновић из Беле Паланке. То се дешавало пре Другог светског рата, а ми смо имали прилику да историју те приче чујемо од Предрага Крстића, његовог унука.

ЗЛА СУДБИНА СРПСКЕ МАЈКЕ

Бака нашег саговорника, Олга Веселиновић, имала је типичну судбину жене која је овде проживела 20. век. Како објашњава Крстић, четири мушке генерације које су чиниле породицу ове жене, од прадеде, деде, оца и сина, биле су у ратовима, од Првог светског, до оног када нас је бомбардовао НАТО, а наш саговорник био је мобилисан на Космету.

Прецизно, Крстић је црквењак у Цркви Светог Марка у Београду, а Веселиновић је био његов деда-стриц, односно рођени брат његовог деде. Наш саговорник пажљиво чува слику свог претка, направљену 1926. године.

– То је заједничка фотографија свих који су похађали прву класу Подофицирске школе од 1924. до 1926. године – објашњава Крстић.

– Моја бака, Олга Веселиновић, причала ми је о овом Велимировом летачком подвигу.

Будући да је била удата за брата јунака ове приче, бака Олга је била сасвим добро информисана. А њена прича говори о томе како је вешти пилот успео да пролети испод Моста краља Александра, на чијим темељима је направљен данашњи Бранков мост.

Било је то у време када такви летачки експерименти нису били нимало очекивани.

– Велимир Веселиновић је имао договорен „рандеву“, па је, према бакиној причи, решио да опчини своју изабраницу и да остави на њу утисак на спектакуларан начин – преноси Крстић причу своје баке.

– Како је мост био једино место на којем ће га изабраница његовог срца сигурно видети, одлучио је да пролети испод њега. И тако три пута! У то доба, то је био поступак без преседана.

srpska istorija leteo ispod beogradskih mostova2

Али га је извео.

Данас Велимира његови потомци с поносом помињу, јер је на необична и тесна врата ушао у градску историју.

Велимир Веселиновић, вешти пилот, погинуо је пред сам почетак Другог светског рата, на Старом аеродрому, који се налазио у централном делу данашњег Новог Београда.

(Вечерње новости – фото В.Данилов)