Прочитај ми чланак

СРБИЈО ПОМОЗИ: Шиптари отимају Лолину успешну фабрику

0

lola-lesak

Некадашњи погон Компаније „Лола“ из Београда, Фабрика отковака „Лола-фот“ у Лешку код Лепосавића, упркос свим недаћама са којима се последњих година суочава (физичка одвојеност од Србије, немогућност набавке репроматеријала, отежани пласман и извоз, нејасан статус) добро ради и већи део своје производње пласира купцима у Русији, Италији и још неколико земаља.

Мада је и овој фабрици, попут многих других на северу Косова, претио „катанац“, радници, махом висококвалификовани и искусни металци, предвођени вишегодишњим директором – инжењером Вукојем Вукојевићем, нису дозволили да пропадне и да њихове породице остану „без хлеба“. Још се жестоко боре и све је, почев од круга до производних хала, „под конац“, али, питање је колико ће још издржати, јер из Приштине свакодневно стижу претње да ће их „распустити“, односно ликвидирати и продати, вероватно неком Албанцу са друге стране Ибра.

Ако држава Србија нешто не предузме, чека нас иста судбина коју је недавно доживео наш погон у Штрпцима. Из Приштине су, засад, „бацили око“ на 11 предузећа на северу Косова, представници њихове Агенције за приватизацију били су и код нас, траже да се региструјемо у Приштини или нам, у супротном, већ у септембру прети приватизација по њиховим правилима и, највероватније, ликвидација – каже Вукојевић.

– Ми се са тим никада нећемо сложити, ако би се реализовале намере Приштине био би то директан притисак на Србе из Лепосавића и Лешка да се селе. Рекли смо то и нашим политичарима и затражили заштиту. Наш статус потпуно је нејасан, Србија нас сматра својом фабриком, јер смо регистровани у Београду, у Приштини тврде да смо косовски, јер су нам сва имовина и људи на Косову. Да бисмо радили и опстали на Косову траже да се региструјемо у Приштини, у супротном, прете нам гашењем. Ако покушамо регистрацију, поставља се питање: ко ће се појавити као власник. Тренутно смо Друштво са ограниченом одговорношћу, близу 66 одсто капитала је у власништву „Лола-система“ из Београда, 33 одсто је власништво државе Србије, остало је у власништву радника и малих акционара – жали се Вукојевић.

ЊИХОВА ПРАВИЛА

Сва предузећа која су до 23. јуна 1999. године имала статус друштевног предузећа и данас се у Косовској агенцији за приватизацију сматрају друштвеним и подлежу власничкој трансформацији, односно, приватизацији по правилима Владе Косова. Такав статус имала су скоро сва предузећа на Косову, па и погон „Лоле“ у Лешку, и сва су сада на на листи за продају. Из општине Лепосавић још су на удару: „Петолетка“, „Кристал“, „Храст“, „Универзал“ и Земљорадничка задруга…

(Вечерње новости)