Прочитај ми чланак

Прорадио Google Street View за Србију

0

street-view

Од данас можете виртуелно прошетати улицама Београда, Ниша и Новог Сада захваљујући Гугл Стрит Вју сервису који је стигао у Србију.

Стрит Вју је бесплатна опција Гугл мапа која је представљена у мају 2007. године и до сада је доступна у 56 земаља широм света. Она омогућује виртуелно истраживање и шетњу градовима преко панорамских слика направљених на нивоу улице. Доступна је и на Гугл Еартх и Гугл Мапс за мобилне уређаје.

Гугл је 10. јула најавио скори почетак рада сервиса Гугл Стрит Вју у Србији а данас је овај сервис и званично доступан свима. Гугл Стрит Вју сервис омогућава корисницима виртуелне шетње улицама градова Србије и помаже у лакшем сналажењу.

Овом апликацијом покривени су Београд, Ниш и Нови Сад а представници Гугла су раније најавили да ће за три до четири месеца специјални аутомобили те компаније обићи близу 70 градова и села у Србији да би снимили локације и тако их учинили доступним на Стрит Вју сервису за прегледање на рачунарима, таблетима, смартфонима…

Захваљујући новом сервису корисници могу виртуелно да се крећу и истражују улице путем панорамских слика забележених из перспективе посматрача. Стрит Вју је доступан и у оквиру Гугл Еартх апликације и на Гугл мапама за мобилне уређаје.

Гугл возило је први пут примећено средином октобра прошле године на улицама Београда а нешто касније и у Нишу и Новом Саду.

Брине вас приватност?

Све што је потребно да бисте му приступили је да на Гугл мапама зумирате на најнижи ниво или једноставно превучете наранџасту Пегман иконицу са леве стране мапе, на улицу која је плаве боје, и можете се виртуелно кретати улицама Београда, Новог Сада и Ниша, уживајући у приказу од 360 степени.

Сви они који буду сматрали да им је нарушена приватност кликом на дугме „пријави проблем“ у доњем левом углу слике могу да затраже да фотографија буду замагљене.

Како је Гугл на својој званично страни www.google.rs/streetview/privacy  навео, корисници могу да затраже додатно замућење фотографије и да поред замућивања лица и регистарских таблица, затраже замућивање целог аутомобила, куће и слично.

Такође могу да траже уклањање слике које карактеришу неприкладан садржај.

Предности Гугл Стрит Вју-а

Тамо где је Стрит Вју опција доступна, нивоу за преглед улица се приступа тако што се мапа максимално зумира и кликне се на Стрит Вју икону на левој страни екрана, испод поља за претрагу. Уколико се ради о најновијој верзији Гугл мапа, довољно је превући наранџастог човечуљка „Пегмена“ на мапу да би се зумирало на преглед улице.

Захваљујући овој опцији, корисници могу да погледају како изгледа ресторан у који иду, да планирају путовање, уговарају места за састанак, или да олакшају себи писање домаћег задатка из географије.

Они који траже да купе или изнајме кућу могу да уштеде време тако што ће унапред погледати објекте и њихову околину, или тако што ће тачно одредити путању којом треба да стигну на одређену адресу.

Такође, пре него што се упуте на одмор, људи ће моћи да погледају како изгледа место и хотел у коме ће одсести. Пословни корисници ће такође имати користи од Стрит Вју технологије, јер ће моћи бесплатно да интегришу Гугл мапу у свој веб сајт и да на тај начин промовишу ланац хотела, или повећају видљивост локалне библиотеке, ресторана, и слично.

(Б92)