Прочитај ми чланак

Нигде без телохранитеља: Вучић и Николић са чуварима и на плажи

0

Toma Vucic

Уредба Владе Србије прописује да највише државне функционере обезбеђење мора пратити и на годишњем одмору, као и на сваком приватном путовању у земљи и у свету.

Уредба Владе прописује да председника Томислава Николића, премијера Александра Вучића, председницу Скупштине Мају Гојковић, министре Небојшу Стефановића и Братислава Гашића обезбеђење мора да прати и на годишњем одмору, као и на сваком приватном путовању у земљи и у иностранству.

То се односи и на највише војне и полицијске функционере – начелника Генералштаба Љубишу Диковића, директора БИА Александра Ђорђевића, директора полиције Милорада Вељовића као и на директоре Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције.

– Остали министри и функционери не добијају обезбеђење осим ако се не процени да им је безбедност посебно угрожена – објашњавају у Министарству унутрашњих послова.

Телохранитељи и возачи, према правилнику, од функционера и њихових породица се не одвајају 24 сата – прате их у хотелу, ресторану, на плажи.

Иако су на мору, по правилима службе, безбедњаци не смеју да пливају, већ морају да седе на плажи, пишу Новости.

Одлазак на летовање у иностранство увек се најављује земљи у коју функционер путује.

Шаљу се информације о телохранитељима и оружју које носе. Обавезно се проверава ко је још одсео у хотелу, на истом спрату и у суседним собама.

Обезбеђење најчешће спава у истом хотелу, осим ако није превише скуп, а процени се да је безбедно да буде смештено на другом месту, пишу Новости.

Током боравка на „летовању“ безбедњаци, као и на било ком другом службеном путовању, имају плаћен боравак и дневнице.

И бивши функционери још увек на списку

На списку политичара који тренутно имају државно обезбеђење налази се 47 имена. Поред актуелних, право на телохранитеља имају и неки бивши функционери.

Трошак државе за једног члана обезбеђења током летовања обично износи између 2.000 и 3.000 евра.

 

Извор: Дневно.рс