Прочитај ми чланак

Израелски тенкови гранатирали школу

0

Mideast Israel Palestinians

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА – Број погинулих у појасу Газе достигао је данас 725, након што су израелски тенкови гранатирали рано јутрос школу УН-а у Беит Хануни, која је служила као склониште за људе чији су домови уништени. У том нападу убијено је 16 људи, међу којима је било шесторо чланова једне породице, рекао је портпарол палестинских хитних служби Ашраф ал Кидра. Још најмање седморо 

Шест ракета јутрос је оборио противракетни систем „гвоздена купола“ изнад Тел Авива, а једна је пресретнута изнад оближњег Бат Јама. Две особе су лакше рањене док су трчале ка склоништу.

Палестинско ракетирање је, како се чини, смањено и израелска војска је саопштила данас да је само једна ракета испаљена из Газе прошле ноћи.

На израелској страни погинула су 32 војника у сукобима унутар Газе и са хамасовцима који су се убацили кроз подземне тунеле у Израел од почетка копнене офанзиве 17. јула.

Ракетна и минобацачка ватра убила је три цивила у Израелу.

 

Дипломатски напори не дају резултате

Прекид ватре, упркос појачаним дипломатским напорима није у изгледу.

Израел наводи да му је потребно више времена да заустави ракетну ватру преко границе и уништи тунеле, а Хамас захтева да се укине блокада.

Један неименовани израелски званичник најавио је да је армији потребно још четири до пет дан да уништи тунеле и ракетни арсенал и дао до знања да Палестинци по свој прилици неће обуставити своју ватру док трају те акције на терену.

Један египатски званичник најавио је у среду да је могућ ограничен хуманитарни прекид ватре до викенда поводом Ид ел – Фитра, највећег муслиманског празника у години после месеца поста Рамазана.

Међутим, САД нису у то сасвим сигурне, преноси Ројтерс.

„Не би било тачно рећи да очекујемо прекид ватре до викенда“, рекао је један анонимни високи званичник САД, додавши да „ми настављамо да радимо на томе али није договорено у овом тренутку“.

У међувремену су економске последице сукоба по Израел делимично ублажене укидањем забране САД на летова у Тел Авив, док је забрана за европске авиокомпаније и даље на снази.

Хамас је забрану означио „победом“, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху тражио је од државног секретара Џона Керија да интервенише, како би се укинула забрана.

Лидер Хамаса Калед Машал рекао је да су његови борци напредовали против Израела, изразивши подршку за хуманитарно примирје, али је формални прекид ватре условио дизањем блокаде према Гази у којој живи 1,8 милиона Палестинаца.

„Ми не желимо рат и не желимо да се настави, али нас он неће сломити“, рекао је Машал синоћ у Катару.

Нетанијаху је у међувремену оштро реаговао на најаву међународне истраге акција у појасу Газе, за које је у Савету за људска права УН наведено да је могуће да се граниче са ратним злочинима.

„Одлука HRC (Human Right Council) је пародија. HRC би требало да поведе истрагу одлуке Хамаса да претвара болнице у војне командне центре, користи школе као складишта оружја и ставља ракетне батерије на игралишта, у приватне куће и џамије“, рекао је Ненатијаху.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун који је такође био у мисији за постизање примирја критиковао је због тога екстремисте у Гази истакавши да је „срамотно и за жаљење“ што су ракете нађене у школама УН за избеглице, други пут током сукоба.

Бан је апеловао да се то истражи.

 

УН: Палестинци немају где од удара Израела

Подсекретарка УН за хуманитарне послове Валери Амос изразила је данас дубоку забринутост због растућих цивилних жртава у појасу Газе, упозоривши да је „готово немогуће“ за Палестинце да се склоне од израелских ваздушних удара.

„Стварност у Гази је да је то изузетно густо насељен појас, да није важно колико Израел покушава да минимизира повреде“, рекла је Амос за радио ББЦ.

„Четрдесет четири процента земље проглашено је забрањеном зоном од стране израелске армије, тако да нема много места куда би људи могли да оду, “ рекла је она, додавши да је “ народ нагомилан на уском делу копна, тако да им је скоро немогуће да се крећу“.

Више од 700 Палестинаца убијено је у Гази за 17 дана сукоба између Израела и Хамаса. УН су у среду објавили да су три четвртине убијених цивили и од тога једна трећина деце, што значи да је по једно дете гинуло сваког сата претходна два дана.

„Траума коју они преживљвају је ужасна и по једно дете је гинуло сваког сата у претходна два дана – свако од нас би требало да то узме у обзир,“ рекла је подсекретар.

Она је позвала да се успостави прекид ватре у тој „поражавајућој ситуацији“.

„Нико не пориче право Израела да се брани али је огромна забринутост за последице јер су тамо – људи“, рекла је она.

Појас Газе има 1,7 милиона становника на површини од само 362 квадратна метра .То је једна од најгушће насељених територија на свету.