Прочитај ми чланак

Москва: Где су докази против побуњеника?

0

moskva

САД нису дале никакве доказе да су проруски побуњеници умешани у обарање малезијског путничког авиона, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

„Раније је речено да подаци САД и фотографије из сателита потврђују да је ракета испаљена из зоне коју контролишу сепаратисти. Питање је: Где су докази за то? Зашто нису јавно објављени? Да ли је то због тога што се још увек крчкају, ако могу тако да се изразим?“, рекао је заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов за телевизију Русија 24.

Неименовани високи званичници америчких обавештајних служби у уторак су саопштили да су авион МХ17 грешком оборили проруски сепаратисти, недовољно обучени за коришћење руских ракета.

„Низ питања поставио сам и Украјинцима, али нисам добио одговоре ни од њих, нити од других влада“, рекао је Антонов.

Антонов је приметио да је један од четворице америчких обавештајаца рекао да је могуће да је Русија умешана у инцидент јер је „створила услове за лансирање ракете“.

„Лепо је, наравно, што остала тројица нису ништа рекла, али шта је са тим четвртим? Да ли он има основа за изношење таквих оптужби?“, навео је Антонов у саопштењу.

Антонов је рекао да би руско Министарство одбране желело, на пример, да зна зашто су САД одбациле могућност да је авион оборила украјинска војска.

Коментаришући оптужбе да Русија гомила снаге на граници са Украјином, Антонов је навео „девет случајева када је у јуну и јулу руска територија била под паљбом“. У једном случају, додао је он, погинуо је руски грађанин.

„Шта да је америчка територија гранатирана из суседне земље и да је, не дај Боже, погинуо Американац“, казао је Антонов.

Антонов је упитао шта би у том случају урадиле САД и истакао да верује да је „одговор очигледан“.

Истакнути амерички обавештајци саопштили су пре два дана да немају доказе о директном учешћу руске владе у вези са обарањем авиона „Малезија ерлајнса“, наводећи да су летелицу највероватније грешком обориле проруске снаге у Украјини.

Путнички авион највероватније је оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, коју су испалиле проруске снаге на истоку Украјине, навели су амерички обавештајци, оцењујући да је Русија одговорна за „стварање услова“ који су довели до обарања авиона.

Амерички обавештајци, који нису желели да буду именовани, навели су да су Руси наоружавали проруске снаге на истоку Украјине, али да немају директне доказе да је ракета испаљена са руске територије.

Остаје нејасно „ко је и зашто повукао обарач“, додали су амерички обавештајци.

Авион с 298 људи оборен је 17. јула на истоку Украјине, изнад подручја где су се водиле жестоке борбе између проруских побуњеника и украјинске војске. Нико од путника и чланова посаде није преживео.

(Танјуг, Бета)