Прочитај ми чланак

Вучић: Кирби је велики пријатељ Србије – Крим није Руски већ део Украјине

0

Vučić

Премијер Александар Вучић је изненађен реченицом америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија у којој каже да Србија поштује територијални интегритет свих међународно признатих земаља, али да српски званичници никада нису рекли да то укључује Украјину и целу њену територију.

Кабинет председника Владе Александра Вучића обавештава јавност и амбасадора САД, иначе великог пријатеља Србије, да је лично председник Владе Александар Вучић више десетина пута јасно и недвосмислено поновио став о поштовању територијалног интегритета Украјине, па чак и Крима, као саставног дела украјинске државе.

Раније данас, премијер је истакао у београдској Надбискупији да са Србијом данас нико не разговара језиком ултиматума.

Кабинет председника Владе подсетио je на неке од изјава Александра Вучића поводом поштовања територијалног интегритета Украјине.

Премијер је 22. марта ове године рекао да је Србија увек била за поштовање међународних норми и територијалног интегритета земаља, али је додао да нам „предавања о томе не могу држати они који су лагано згазили територијални интегритет Србије“.

483676_kirbi-kuper-sremska-mitrovica-foto-bosko-karanovic-3_f

Почетком овог месеца, премијер је у интервјуу немачком Велту истакао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али да не подржава санкције против Русије.

Подсетио је да Србија има традиционално тесне односе са Москвом, и да је стопостотно зависна од руске енергије, што га, међутим, како је нагласио, неће спречити да у Москви говори јасним језиком.

У интервјуу за још један немачки лист, Ханделсблат, Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али не и санкције против Русије. Објаснио је да увођење санкција Русији није у политичком и привредном интересу Србије.

„Српска политичка позиција је јасна – ми подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине. Између нас и осталих европских земаља постоји само једна разлика – ми не уводимо санкције Русији“, рекао је Вучић за немачки лист.

Исто то премијер је навео и у интервјуу Вечерњим новостима 4. јула ове године.

Премијер је српску позицију по питању украјинске кризе појаснио и за швајцарске листове Билд и Блик.

„Формулисаћу то овако: од почетка смо подржавали територијални интегритет Украјине, а то укључује и Крим“, навео је премијер Србије.

 

(РТС)