Прочитај ми чланак

Украјина вести: Троје погинулих, десет рањених у борбама у Луганску

0

Најмање три цивила су погинула а десет је рањено у Луганску током протеклих 24 сата, саопштиле су данас власти тог града на истоку Украјине.

Хитна помоћ у Луганску интервенисала је 145 пута а због задобијених рана и повреда у оружаним сукобима погинула су три а рањено је десет цивила, преноси агенција УНН саопштење градских власти.

Према информацији градског антикризног центра, напета ситуација била је и током јучерашњег дана а том центру обратило се 1.866 грађана, наводи украјинска агенција.

Итар-Тас с наводи да је неколико рејона било изложено артиљеријској ватри и да је доста оштећено неколико десетина кућа.

Без струје је остало 35.000 потрошача а без воде више од 4.000, наводи руска агенција, додајући да је у неколико рејона прекинуто снабдевање гасом.

УНН наводи да су борбе код Лисичанска настављене и јутрос и да припадници Националне гарде и Оружаних снага Украјине најавиле да планирају да „у најскорије време ослободе“ тај град у Луганској области „од терористичких група“.

Тој агенцији речено је у Националној гарди и да се наставља чишћење града Северодоњецка.

lugansk2

Порошенко потписао закон о делимичној мобилизацији

Украјински председник Петар Порошенко потписао је закон о делимичној мобилизацији, наведено је на његовом сајту.

„Неопходност делимичне мобилизације објашњава се ширењем појава тероризма на територији Украјине, које доводе до страдања цивила, војника и запослених у војним формацијама и полицији у источним деловима земље, концентрацијом групација трупа (снага) са значајним офанзивним капацитетом на територији Руске Федерације, недалеко од украјинске државне границе, претњом независности Украјине, неопходношћу да се обезбеди одбрана државе“.

На периферији Доњецка целу ноћ одјекивала пуњава и детонације

Становници Доњецка саопштили су су да су целу ноћи између уторка и среде на периферији града одјекивали пуњава и детонације, наведено је на сајту градске скупштине.

„У борбама вођеним 21. и 22. јула на подручју Авдејевке оштећена су три високонапонска вода. Они електричном енергији снабдевају објекте, међу којима је и станица за пречишћавање воде у Доњецку, у којој тренутно нема струје“, наведено је на сајту. Из тог разлога испорука воде за пиће у Кировском, Кујбишевском и Лењинском рејону Доњецка сведена је на минимум.

Британија наставља да испоручује оружје Русији

Британске компаније наставиће да испоручују Русији оружје и технолошке производе двоструке намене.

Одбор за контролу извоза оружја доњег дома британског парламента саопштио је да дозвола број 251 за извоз робе у Русију у износу од 225 милиона долара и даље важи.

Дозвола за продају Русији пушака, војне муниције, панцирних прслука, средстава за везу и криптографске опреме несметано функционише. После захтева владе од марта ове године, престала је да важи само дозвола број 31.

Чижов: РФ очекује објективну истрагу о рушењу малезијског авиона

Русија се најискреније нада да ће истрага о рушењу малезијског авиона са лета MH 17 бити заиста „непристрасна, независна и међународна“, као што је предвиђено резолуцијом СБ УН“, рекао је стални представник РФ при ЕУ Владимир Чижов.

Он је упозорио европске политичаре да пре него што доносу закључке о узроцима и околностима под којима је дошло до несреће сачекају резултате истраге.

Информације министарства одбране РФ о удесу малезијског авиона предате ЕУ

Русија је предала Европској унији све информације о несрећи малезијског Боинга у Украјини, којима располаже министарство одбране РФ, саопштио је стални представник РФ при ЕУ Владимир Чижов.

„Предали смо документацију у уторак, чим смо је добили у писаном облику, на руском и енгелском језику“, рекао је Чижов руским новинарима у Бриселу.

Сенатори тражили од Обаме да појача санкције према Русији

Група америчких сенатора позвала је америчког председника Барака Обаму да Русији уведе нове санкције, које би погодиле одбрамбени, енергетски и финансијски сектор руске привреде, као и да размотри могућност проглашења самопроглашене Доњецке народне републике терористичком организацијом.

Одговарајући документ потписали су председник сенатског одбора за међународне односе Роберт Менендес, председница обавештајног одбора Дијана Фајнштајн и шеф одбора за војну службу Карл Левин.

(Глас Русије, агенције)