Прочитај ми чланак

Словеначки економиста: Вучићу успори, уништаваш радничка права

0

434233_joze-mencinger_if

Јоже Менцингер, познати словеначки економиста, посаветовао је, у интервјуу Радио Слободној Европи, премијера Вучића да не примењује шок терапију.

Словеначки економиста Јоже Менцингер посаветовао је, у интервјуу Радио Слободној Европи, Александра Вучића да не примењује шок терапију, већ да мало „успори”.

Он сам је за постепене промене и због тога је напустио прву словеначку владу, јер се сукобио са шок терапистима. По њему структурне реформе не значе ништа друго до смањивање социјалних права.

“Ако послодавац апсолутно не може отпустити радника, то је погрешно, али опет, не можемо раднике свести на ниво репродукционог материјала. То је циљ тих закона. Да радник нема никаква права. Сва су права на страни капитала, а никаква на страни рада. Не можеш створити систем у којем важи правило: један евро – један глас. Правило је: један човек – један глас. Потребан је систем у којем је заштићена и једна и друга страна. Ако то напустиш и кажеш да ће све овисити о тржишту, то не иде. Показује се, да је у свим земљама, које су више либералне, незапосленост већа“ наводи Менцингер.

Њему се чини да је Влада Србије, због велике (изборне) победе, ипак релативно арогантна, па мисли да је то једноставно, али ће се брзо показати да није.

„Знам да прима велике похвале од неких комесара који долазе из ЕУ, да је на правом путу. Можда је тај европски пут, барем досадашњи, који је подржавала досадашња Комисија, ипак погрешан пут.”

Ни програм (наше) владе га није импресионирао.

„Чини ми се доста неконзистентан. С једне стране обећава субвенције, а с друге стране снижење пореза. Ако имаш субвенције, мораш негде наћи новац. Обећава да ће се ситуација променити набоље, али смањују тражњу пошто смањују приходе појединаца. Доста илузија је и око страних инвестиција и Србија се жали да их нема. Не ради се само о Србији. Стране инвестиције су опале у свим земљама, а поготово у источној Европи. Србија се заварава да ће привући стране инвестиције на тај начин што ће да снизи плате и смањи права радника. Мислим да од тога неће бити ништа. Не због Србије као такве, него због тога што у овој кризи страних инвестиција нема пуно, и надања да ће то брзо побољшати ситуацију су погрешна.”

(Вести онлајн)