• Почетна
  • СВЕТ
  • САД: Немамо доказа, али верујемо да су ипак Руси оборили авион
Прочитај ми чланак

САД: Немамо доказа, али верујемо да су ипак Руси оборили авион

0

Obama

Амерички обавештајни званичници изјавили су да нема доказа о директној умешаности руске владе у обарање малезијског путничког авиона на истоку Украјине.

Званичници, који су тражили да не буду именовани, рекли су да је авион највероватније оборен ракетом земља-ваздух „СА-11″ који су испалили проруси  у Украјини, а да је Русија „створила услове“ за обарање авиона наоружавањем побуњеника.

Виши обавештајни званичник је рекао да је авион највероватније оборен грешком.

Званичници су рекли да немају сазнања да ли су Руси били присутни лансирању пројектила, а нису хтели да кажу да ли су екипе на лансирању биле обучаване у Русији.

Нешто раније Стејт департмент је најавио да ће објавити обавештајне податке, који поткрепљују тврдње Вашингтона да је авион „Малезија ерлајнса“ у четвртак оборила ракета испаљена са дела територије Украјине под контролом проруских снага

Представница за медије Стејт департмента рекла је новинарима да САД верују да је авион оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, испаљена са дела територије источне Украјине, уз границу с Русијом.

Амерички председник Барак Обама посетио је холандску амбасаду у Вашингтону, где је отворена књига жалости за 298 жртава несреће, од којих су 193 Холанђани.

САД се неће зауставити док се не задовољи правда у случају обарања малезијског авиона изнад источне Украјине, навео је Обама у књизи жалости.

„Речима се не може описати туга коју свет осећа због тог губитка. Она је још јача због дубоких пријатељских веза наше две земље“, написао је Обама.

„Везани тим пријатељством, нећемо се смирити док не будемо сигурни да је правда задовољена“, навео је председник САД.

Портпарол Беле куће Џош Ернест претходно је изјавио да Вашингтон не види да је још постигнут довољан ниво сарадње с међународним истражитељима задуженим за истрагу пада авиона.

Међународним истражитељима и даље је потребан потпуно слободан приступ месту пада авиона, рекао је Ернест, позивајући руског председника Владимира Путина да искористи свој утицај код проруских снага на истоку Украјине и то омогући.

(Бета,Тањуг)