Прочитај ми чланак

РУСКЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ о паду малезијског авиона

0

Ukraine

Истрага тек треба да утврди разлог пада малезијског авиона у источној Украјини, али у руским медијима већ круже бројне теорије завере о томе шта се догодило.

У Русији бујају теорије завере о позадини обарања малезијског путничког авиона изнад источне Украјине, и све се слажу да су украјинске власти кривац.

ruske teorije zavere pad malezijskog aviona
САД: Нема доказа против Русије

Вашингтон — Амерички обавештајни званичници изјавили су да нема доказа о директној умешаности руске владе у обарање малезијског путничког авиона на истоку Украјине.
Виши обавештајни званичник је рекао да је авион највероватније оборен грешком.
Амерички председник Барак Обама посетио је холандску амбасаду у Вашингтону, где је отворена књига жалости за 298 жртава несреће, од којих су 193 Холанђани.
САД се неће зауставити док се не задовољи правда у случају обарања малезијског авиона изнад источне Украјине, навео је Обама у књизи жалости.
„Речима се не може описати туга коју свет осећа због тог губитка. Она је још јача због дубоких пријатељских веза наше две земље“, написао је Обама.
„Везани тим пријатељством, нећемо се смирити док не будемо сигурни да је правда задовољена“, навео је председник САД.
Портпарол Беле куће Џош Ернест претходно је изјавио да Вашингтон не види да је још постигнут довољан ниво сарадње с међународним истражитељима задуженим за истрагу пада авиона.
Међународним истражитељима и даље је потребан потпуно слободан приступ месту пада авиона, рекао је Ернест, позивајући руског председника Владимира Путина да искористи свој утицај код проруских снага на истоку Украјине и то омогући.

То је потпуно супротно ставу Запада о томе ко стоји иза обарања авиона са 298 људи који је из Амстердама летео у Куала Лумпур. Државни секретар САД Џон Кери рекао је за америчке телевизијске гледаоце да су побуњеници оборили авион руским оружјем; и амерички медији нон-стоп бомбардовују сценаријима гледаоце по којима су проруске снаге  испланирале да почине тај злочин на небу.

Руси имају мноштво објашњења, од покушаја убиства председника Владимира Путина, преко очајничког покушаја да Запад буде увучен у битку за исток Украјине, до траљаве мисије да се почини масовно убиство руских грађана.

Јекатерина Андрејева, једно од најпознатијих ТВ лица у Русији, неколико сати после пада авиона на територију коју држе проруски побуњеници у доњецкој области у источној Украјини, изнела је теорију да је Путинов авион, који се враћао кући из Бразила, прошао истим путем као и малезијска летелица, сат времена пре него што је погођена ракетом, што указује на атентат на руског председника.

„Председнички авион и малезијски боинг укрстили су путеве у истој тачки и висини. Облик тих авиона и дужина су апсолутно слични, а с те удаљености и њихова боја изгледа идентична“, навела је Андрејева.

До петка ујутру, међутим, ту теорију су заменили други сценарији, а у центру једног од њих био је ракетни систем Бук, из кога је, према украјинским властима, испаљена ракета на малезијски авион.

Државна телевизија Росија одмах је указала на кривицу  украјинске војске, наводећи да проруски побуњеници не поседују такав систем, док је Украјина недавно у тај регион допремила један Бук.

И новинар агенције АП видео је једног Бука у украјинским рукама недалеко од места на које је пао авион, неколико сати пре него што је оборен.

Та телевизија се није ту зауставила, него је повукла паралелу између боја на логоу малезијске компаније – црвене, беле и плаве – и руске тробојке, што јој је било довољно да претпостави да је Украјина заправо покушала да ракетира руски путнички авион.

Најчитанији руски лист Комсомолска правда тврдио је да су украјински контролори лета преусмерили авион Малезија ерлајнса да директно лети изнад зоне у којој су се водиле борбе, приказавши слике с веб сајтова за праћење лета на којима се виде осцилације у рути летелице.

Тај лист данас пише да је авион оборила украјинска војска, уз помоћ Американаца: „Украјински ратни авион и амерички шпијунски сателит пратили су пали Боинг“, наводи Комсомолска правда.

Руски медији такође сугеришу да су украјинске власти организовале обарање авиона тако да изгледа као да су то учинили побуњеници, у нади да ће тако примамити Запад на војну интервенцију.

И руски политичари имају своје теорие завера.

„Чињеница да је авион пао је америчка провокација. Они чине све што је могуће да окриве Русију. Могуће је да су постојала тела која су стављена у авион пре него што је полетео“, рекао је за радио Вести ФМ десничарски посланик Владимир Жириновски.

И Путин је оценио да до трагедије не би дошло да се нису водиле борбе у том делу Украјине и наводи да су власти из Кијева одговорне за инцидент, јер се у њиховом ваздушном простору десила трагедија.

Воз с телима погинулих путника је с територије под контролом побуњеника стигао у Харков који контролишу власти из Кијева, одакле би данас или сутра посмртни остаци жртава требало да буду упућени на експертизу у Холандију.

Америчке обавештајне службе такође су најавиле да ће током дана објавити податке које поседују о обореном малезијском авиону, што би требало да помогне да се утврди шта се десило и ко је оборио малезијски авион 17. јула на истоку Украјине.

(Бета)