Прочитај ми чланак

Радо Србин путује у иностранство

0

deca-putovanja

Више од две трећине грађана Србије, или њих 69 одсто од 1.000 анкетираних, путоваће ове године у иностранство, сваки други ће ићи на годишњи одмор ван земље а 60 одсто испитаника сматра плаћање платним картицама у иностранству безбедним, показало је најновије истраживање „Мастериндеx Србија“.

Према овом истраживању, које компанија Мастеркард спроводи међу активним корисницима картица, 73,3 одсто грађана Србије путује у иностранство, а од њих 26 одсто то чини једном годишње.

Ове године, 69 одсто испитаника ће путовати у иностранство, сваки други ће ићи у иностранство на одмор, 16 одсто ће посетити рођаке, 12 одсто ће путовати због посла а биће и оних који ће посећивати пријатеље или путовати ради образовања.

Испитивање је показало и да више од 60 одсто испитаника сматра да је плаћање платним картицама у иностранству безбедно.

Међу корисницима картица који су плаћање пластичним новцем у иностранству оценили сигурним, чак 93 одсто њих већину својих плаћања тако и обавља.

Према речима генералног менаџера „Мастеркарда“ за балкански регион, Артура Туремкеа, картице ове фирме које се издају у Србији базиране су на чип технологији, што корисницима даје већи степен сигурности приликом коришћења, јер је степен злоупотребе картица драстично смањен за чак 80 одсто.

Мастеркард и маестро картицама може да се плаћати на 36,9 милиона локација у 210 држава, док се „мастеркард“ бесконтактне картице, познатије у Србији под називом „паyпаш“, могу користити на око два милиона локација у 63 земље света.

(Вечерње новости)