Прочитај ми чланак

Петнаест година од убиства српских жетелаца на Косову

0

svece2

Петнаест година од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко, у општини Липљан на Косову и Метохији, навршава се данас.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијени су на њиви приликом жетве 23. јула 1999. године и ово је један од највећих злочина који су почињени над Србима на Косову и Метохији након доласка Кфора у покрајину.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године, из заседе је убијено 14 Срба. Најмлађи од њих имао је 17 година.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана због сумње да је уцествовао у том убиству. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа пуштен из притвора.

Екстремисти су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Грацку на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци, што је разлог из кога Срби нерадо одлазе на гробље.

Породице убијених и даље чекају да се злочинци приведу правди.

Међу злочине на Косову, за које до сада нико није одговарао, спадају и убистава деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.

(Вечерње новости)