• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП ВАТЕРПОЛО: Србије препливали Грчку, против Црне Горе за финале првенства Европе!
Прочитај ми чланак

ЕП ВАТЕРПОЛО: Србије препливали Грчку, против Црне Горе за финале првенства Европе!

0

ep vaterpolo srbija grcka

Ватерполо репрезентација Србије бориће се за медаље на Европском првенству у Мађарској пошто је у четвртфиналу, прилично лако, савладала селекцију Грчке са 13:9 (3:2, 4:3, 4:2, 2:2).

Србија је у групној фази забележила три победе и по један реми и пораз, а исти учинак имала и Грчка у групи А. Ипак, српска селекција је завршила на другом месту, док су Грци заузели трећу позицију, па је до међусобног дуела дошло већ у четвртфиналу првенства.

Како је одмицала утакмица, „делфини“ су били све сигурнији и убојитији, тако да је победник био решен већ након треће деонице када су се одвојили на „+4“. Путника у финале Србија ће одлучити у дуелу са Црном Гором који се одиграва у петак од 20:30 часова.

Грчка је освојила прву лопту на сусрету, али су након првог покушаја направили фаул у нападу. Ипак, Србија се реванширала истом мером, јер је лопта са позиције сидраша отишла преко пречке. Фонтулис је пропустио прилику, а затим је и искључен, што је била одлична подлога да са леве стране од стативе Милош Ћук погоди за вођство „делфина“.

Обе стране су биле непрецизне, а српска страна може се захвалити Гојку Пјетловићу који је скинуо два ударца Грка, али није успео сјајан шут Влахополоса који је донео изједначење на два минута и 20 секунди до краја прве деонице.

Ипак, расположени Ћук је наставио да бомбардује гол противника, па је са позиције централном бека послао лопту изнад главе голмана Цалканиса, тако да је Србија поново дошла до предности. Нисмо успели да издржимо до краја уводне четвртине, тако да је Фоунтулис са левог крила донео 2:2, али је Слободан Никић шраубом поставио 3:2.

Србија је одлучно отворила другу деоницу тако што је Стефан Митровић искористио лепу асистенцију и проследио лопту у гол грчке селекције за 4:2, али нису хтели противници да положе оружје, већ је Фоунтолис са левог бека погодио дијагоналу на пет минута до крај до полувремена. Исти рецепт, сличан гол – Филиповић је додао упослио Никића, а искусни ватерполиста је вратио „+2“.

Дошли смо и до три гола предности након гола Филиповића, али је Милонакис искористио рупу у зони одбране српске селекције, па је још увек постојао прикључак Грка. Противник је успео да приђе само на гол разлике (6:5), али је одбрана од тада добро функционисала, а и Андрија Прлаиновић је прорадио, тако да је на полувремену било 7:5 за „делфине“.

Изгледа да су се после одмора Срби договорили да додају гас и направе дистанцу, па је Милан Алексић, а затим и Филип Филиповић поцепали мрежу за 9:5, па су спустили темпо и примили гол од Влахополоса, другог на мечу. Онда се на два минута до последње четвртине уписао и Сава Ранђеловић на асистенцију Ћука, па је Србија дошла до бројке десет.

На четири минута до краја окршаја резултат је био 11:8, јер су Грци одлучили да макар мало осветлају образ, а онда је Милонакис вратио веру у пролаз даље тако што је искористио контру и под пречку погодио, али се Душан Мадић подигао и вратио предност од три гола (12:9), а још једним голом на два минута до краја отклонио сумњу у победника.

По два гола у редовима Србије постигли су Филип Филиповић, Милан Алексић, Слободан Никић, Душан Мандић и Милош Ћук, док су се још уписали Ранђеловић, Прлаиновић и Стефан Митровић. Код поражене екипе, убедљиво најбољи био је Ангелос Влахополос.

Први полуфинални пар већ је био познат, јер су Италијани елиминисали Хрватску са 8:7 и тако уговорили мегдан са домаћином Мађарском.

(Блиц)