Прочитај ми чланак

АНАЛИЗА СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ и оштро упозорење Владимира Путина (Видео)

0

analiza-situacije-u-ukrajini-i-ostro-upozorenje-vladimira-putina

Анализа ситуације у Украјини и оштро упозорење Владимира Путина са седнице руског Савета за националну безбедност: Одговорићемо на све изазове и нема Обојене револуције у Русији, а Кијев нека се држи правила пристојности!“

Украјинска војска је изгледа преузела стратешку иницијативу у Донбас, но борбе се настављају свеједно. Јучерашње вијести су биле противречне. С једне стране се ради о новим успесима милиција и да су уништени тенкови украјинске војске. С друге стране се стиче утисак да је слика у региону све трагичнија.

21. јула су украјински тенкови накратко ушли и у сам Доњецк. Командант одбране НР Доњецк, Игор Стрелков, пријавио је да је украјинска војска заузела место Авдијевку и оданде покреће напад према железничкој станици у Доњецку. Истовремено је украјинска војска напала положаје милиција у Песковите, Карливки и Нетајлову. Украјинске трупе су нагомилале тенкове, оклопна возила, хаубице и системе Град“, а парламент у Кијеву је Порошенку одобрио већ трећи круг мобилизације од када траје тзв. антитерористичка операцијана истоку земље.

Један од политичких вођа Донбас, Константин Долгов, рекао је како је хунта покренула велику офанзиву у Доњецку„.

Гранатиран је железнички терминал и оштећено низ зграда у самом граду Доњецку. Разорена је и локална пијаца. Бројне су и жртве, како међу цивилним становништвом, тако и међу припадницима милиција. Њихов број се не зна, будући да су борбе још увек у току. Из самог града је почео егзодус цивилног становништва, а са железничке станице у Доњецку међуградски возови возе за Кијев, Маријпол, Уман, Луганск, Харков, Дњепропетровск, Лвов, Мелитопол, Ст Петерсбург, Москву, Симферопољ, Севастопољ и Минск.
Украјински званичници тврде да су проруске снаге обориле два њихова борбена авиона на истоку Украјине, а представници самопроглашене Доњецке Народне Републике кажу да то није тачно и да су оборили само један Сухој 25.

suhoj-25-ukrajina
ОБОРЕНА ДВА СУ-25
„Оборена су два украјинска авиона Су-25 близу Дмитровке, пилоти су се катапултирали“, изјавио је шеф Информативног центра Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Лисјенко у телефонском разговору с новинарима руске агенције РИА Новости.
С друге стране, шеф Комитета за мобилизацију самопроглашене Доњецке Народне Републике Павле Губарев каже да га је командант снага самоодбране ДНР Игор Стрелков обавестио да је оборен само један авион, а други је само погођен.
„Ловац војске Украјине оборен је над планином Саур Могил. Пилот се катапултирао.
Може бити да је још један авион погођен“, објавио је он на Фејсбуку и Твитеру.

Да би успели одбранити Доњецк, припадници милиција су напустили неколико мањих места. Део људи команданта Игора Белзера који је бранио Держинск, пред офанзивом украјинске војске се повукао у суседну Горловку. У Держинск су јуче послеподне из села Счербиновка ушли припадници Националне гарде. Пре тога су се сукобили с припадницима милиција НРД на контролној тачки на самом улазу у Держинск. Касније су неки извори наводили да је Держинск у потпуности у рукама Националне гарде, а други да борбе још трају у стамбеним четвртима. Игор Стреков је коначно потврдио да су се сви Блезери људи повукли у Горловку.

Истовремено током битке код села Георгиејвке, регион Луганск, милиција је успела да сруши један украјински борбени авион, али се успео да спаси пилот. У том је нападу украјинска војска изгубила 3 тенка.

Луганск још увек под пуном контролом милиција, али у граду нема електричне енергије, воде, а већина продавница је затворено. Након што је украјинска војска пре два дана заузела Рубежноије, данас су се снаге милиције према Луганску повукле из потпуно разореног места Лисичианск и Севернодонетска.

Штаб одбране Донбас је саопштио да су Лисичианск и Севернодонетцк гранатирани артиљеријом и вишецјевним системима Град“, а гранате су падале на стамбене четврти у самом средишту градова. Од последица гранатирања горе и предграђа Лисичианска Золотаревка у Белогоровки.

Ми смо претрпели само моралне губитке, да се тако изразим, јер је дошло време када се боље повући, него потврђивати своје амбиције. Међутим не разумем украјинске војне обавештајне службе. Они знају да смо напустили град, онда се поставља питање зашто се и даље бомбардира? Зашто уништавати цивилно становништво? , рекао је командант милиција Луганска, Алексеј Мозоговој.

Све лошија хуманитарна ситуација је и у граду Доњецку и околини. Борбе у Горловки су довеле до прекида снабдевања водом, а градско водоводно предузеће је саопштило да су цеви пукле на три места.

У том контексту је Игор Стрелков изјавио:
У једном месту за другим се понавља ситуација из Славјанска, али у много већим размерама. Непријатељ напредује корак по корак. Пресекли су нам и комуникације, а украјински војници су заузели и главни пут који повезује Травник и Доњецк, али, што је најважније, тај пут повезује град са Русијом.

Непријатељска упоришта се налазе у селима Белоје и Веселаја Тарасивка. Тамо су на брзину укопали десетак тенкова, а оклопним возилима су отклонили могућност пробоја. Тактичке победе на средњим подручјима не могу променити стратешку ситуацију и губитак тих села је стратешки пораз, јер смо сада одсечени од границе из било којег вида снабдевања , рекао је Игор Стрелков.

 

Народна војска оборила два Су-25

Последње информације које су објавиле РИА Новости говоре да су милиције зауставиле офанзиву снага украјинских у Доњецку и околини.

Члан владе НР Доњецк, Мирослав Руденко, одговорио је на питања новинара који су хтели из прве руке чути што се догађа у граду.

Од јуче у Доњецку трају борбе, конкретно у четврти Кујбишев. Кијевска хунта и даље спроводи тактику деморализирања цивилног становништва и гранатирањем га тера да напусти град. Украјинске власти крше низ међународних конвенција. Цивиле туку системимаГрад , а то зову побједом. Очигледно је терор над становништвом и главни задатак тзв. антитерористичке операције. У неким деловима града смо најавили евакуацију. Људи иду у Русију. То је једино место где становници Донбас могу наићи на разумевање, новинарима је рекао Мирослав Руденко.

Да ли је још могуће изаћи из града?

Да, све док је град блокиран само на западној страни и делом са севера.

У овом тренутку се чује пуцњава у центру града?

Ја сам сад у згради владе НРД и овде се пуцњи не чују. Раније су вођене жестоке борбе у близини аеродрома Доњецк. Чуле су се и хаубице. Тренутно располажем информацијама да је непријатељ покренуо жесток напад.

Игор Стрелков је говорио о тешкоћама с којима се суочава милиција, али руски војни аналитичар и главни уредник часописа Национална одбрана„, Игор Коротченко, тврди како војска Нове Русије у сваком случају има прилику не само да одбије агресију украјинске војске, него јој нанети озбиљну штету и натерати да се повуче из Донбас .

Свуда где су у окружењу украјинске снаге треба очистити. Ако се не желе предати, они морају бити уништени. Сваком мора бити јасно да је ово сада питање физичког уништења, не само побуњеника, него и цивила Донбаса. Ја бих ово описао као ситуацију народноослободилачке борбе народа против режима из Кијева. Из тог угла се морају наставити вредновати војне и политичке импликације онога што се дешава. Милиције, као што смо видели, данас имају модерно оружје, обучено особље и имају реалне шансе за преживети напад. Ја не мислим да ће милиције морати држати до јесени, јер ће у Украјини почети економска криза великих размера. Социјални Мајдан“ ће се догодити у целој земљи. Порошенковом режиму више неће бити до војних операција на истоку Украјине. Реч је о физичком опстанку режима и њихових лидера, рекао је Игор Коротченко новинару листа Слободна Штампа.

10 јула је Поросхенко рекао да ће тзв. антитерористичка операција бити довршена у року од месец дана. По вашем мишљењу, непријатељстава у протеклих десет дана сугеришу да ће бити тако како је обећао?

Правити предвиђања је сада незахвалан задатак. Морамо наставити са принципом да Нова Русија треба наставити да постоји као суверен ентитет. Верујем да Русија мора имати одријешене руке за све, укључујући и неофанзивне акције, чија је сврха подршка народноослободилачкој борби у југоисточној Украјини. Јасно је да се без наше подршке, с обзиром како се понаша цинични Кијев, без наше подршке снаге Нове Русије неће дуго опирати.

Мислим да је у праву Стрелков у својим закључцима. Кијев је веома брзо пад малезијског авиона искористио да повећа притисак на милиције. Наравно, Украјинска војска сада има потпуну иницијативу у ратној зони. Поготово јер се Порошенко, ако пођемо од његове логике, добро понаша. Он је наметнуо милицији рат са максималним жртвама на обе стране. За њега је то веома исплативо. С једне стране, то му омогућава да очисти Донбас од најактивнијих противника садашњег режима у Кијеву, а људи ће бити уништени или приморани на одлазак у Русију. С друге стране ће се Порошенко ослободити оних који би могли да организују нови Мајдан у Кијеву, посебно присталице националистичких и неонацистичких идеја. Највише је убијено горљивих младих људи на обе стране. Тако је поткопао потенцијал протеста. Зато је украјинска страна заинтересована за ескалацију непријатељстава. С обзиром на огромну супериорност украјинске војске у људству и оружју, мислим да би Кијев могао успети у наредним недељама, каже заменик директора Института за политичке и војне анализе, Алекандер Храмчихин, који је другачијег мишљења од Игора Коротхенка.

Какви су планови за даљи герилски рат?

Ја не видим такву перспективу. Већина становништва Донбас се понаша врло пасивно. Или путује у Русију, или чека ко ће победити. Сви који су били вољни да пруже оружани отпор, већ су у рату. Дакле, они ће или умрети или бити присиљени напустити Донбас и отићи у Русију. Могу остати неке јединице које ће се држати неко време, вршити саботаже и локалне борбе. Но, озбиљан утицај на ситуацију вероватно неће имати.

У међувремену, је Игор Стрелков добио нове информације о завршетку јучерашњих борби.

Непријатељ посустаје у нападу. Село Песков је обранила батаљон Восток. Наша стара хаубицаНона је тукла непријатељске положаје на аеродрому, а диверзантска група је на улазу аеродрома уништила украјински Камаз са муницијом„, синоћ касно је рекао Стрелков.

Град Дебалцево је и даље у рукама милиције, а извештаје о његовом паду су се показала лажна. Међутим, на путу до сјевера су људи пресрели велику групу непријатељских тенкова.

Највећи ужас се догодио у Держинск. Локална милиција Игора Безлера је у сарадњи са оклопним јединицама готово у потпуности уништила припаднике Националне гарде који су прошле ноћи ушли у зграду градске управе. Остаци украјинских трупа су остали закључани у згради у пламену. Током борби и за време повлачења је милиција изгубила око 15 људи, што погинулих, што рањених , пише Стрелков.

(Фотографије и снимци јучерашњих сукоба у Доњецку)

Украјински председник Петро Порошенко и политичари у Кијеву тврде како ће ситуацију на бојном пољу решити ново и софистицирано америчко оружје„. Наводи се куповина нових јуришних хеликоптера Апач“, а неки чак помињу и пројектиле Томахавк“, но истина је потпуно другачија.

Кијев више нема новца којим би финансирао тзв. антитерористичку операцијуи стога је мора под сваку цену, па чак и по цену људских живота, окончати још овог месеца.

Наиме, Министарство финансија Украјине је Врховној Ради представило нацрт измене и допуне државног буџета, којим тражи да се издвоји додатних 9,1 милијарди хривња (око $ 780,000,000) за финансирање војних активности на југоистоку земље.

Министар финансија Олександер Шлапак је истакао како је то нужно за наставак војне операције и подсетио да је од марта за посебне операцијеиздвојено 6,8 милијарди хривња (око $ 583,000,000). Још увек није стигла помоћ, стога се од почетка јула финансирање специјалне операцијефинансира из резервног фонда.

С обзиром да у резервном фонду у овом тренутку има око 520.000.000 хривња (44.500.000 $), а антитерористичка операција кошта више од 1,5 милијарди хривња (128.500.000 $) месечно, требамо наћи додатна средства за наставак ове операције , рекао је Схлапак.

За новац се не зна где ће га Кијев наћи, али Порошенко трећи пут у шест месеци проглашава војну мобилизацију, а премијер Јатсенјук прву економску, односно реорганизацију украјинског привреде под ратним условима.

Као што смо рекли, Врховна Рада одобрила мобилизацију и планира се под оружјепозвати додатних 37.000 људи.

Многи младићи покушавају да избегну војну обавезу, неко митом, неко скривањем, а трећи бегом на рад у Русији. На пример, место Суми је уместо планираних 1950 људи успело скупити мало мање од 300 бораца.

Као резултат тога, стручњаци процењују да ће укупан број украјинских војника који се боре у Донбас бити 30-35.000 војника и официра и то узимајући у обзир Националну гарду и добровољачке одреде Игора Коломоиског и других олигарха и политичара.

 Спаљена тела у Дзержинску


Бивши
командант 58. армије Оружаних снага Руске Федерације, генералпуковник Виктор Соболев, верује да план Кијева неће успети.

Ја не мислим да ће мобилизација драматично утицати на ток догађаја у Донбас. Није важна само количина војника. Морате схватити да се украјинска војска током свих ових година након распада СССРа није финансирала. Уништен је систем управљања, логистика, мобилизацијске спремност. Стога, он може објављивати трећу, четврту и пету мобилизацију, али то неће утицати на ток догађаја. Треба узети у обзир да је морал милиције и украјинских војника неуспоредив. Милиције бране своје породице, док други под изговором да бране домовину убијају жене и деце и то са слоганом За јединствену Украјину„. Они то виде и није ни чудо да је Турчинов тражио помоћ НАТО савеза и Вашингтона у модерном оружју. И Порошенко стално позива Запад. Стога му ова мобилизација неће решити ништа, рекао је генералпуковник Виктор Соболев .

Украјинске снаге се процењују на 30-35.000 људи. Је ли то довољно да се угуши отпор у Донбас?

Становништво Донбас је било 7.200.000. Претпоставимо да је отишло њих милион, остало је још увек око 6.000.000. Наравно, не учествују сви у непријатељствима. Но, ако милиције добију оружја у довољним количинама, они би могли преузети иницијативу. Стрелков и остали лидери стално од Русије траже помоћ, али ми им не можемо помоћи и дати ништа. Упоредите то са реакцијом у Израелу, који је убио неколико својих грађана и покренуо војну операцију у Гази и неће се зауставити. Они верују да штите своје интересе и не примају заповести од међународне заједнице.

Што се тиче Украјине, снаге Кијева требају 5-6 пута више људи да потисну милиције. И то под условом да имају добру мотивацију, координацију и јединствено вођство. Но, сада су се укључиле јединице Коломојског, које не поштују никога и не чине ништа осим што убијају цивиле. Они немају јединствен командни систем, не постоји основна логистичка и техничка подршка. Да не помињемо чињеницу да је, рецимо, командант 24. механизоване бригаде оставио његову јединицу у окружењу и побегао. Кијев сад треба времена и новца, а чини се да то нема.

Значи ли то да новом мобилизацијом Кијев припрема наметнути ванредно стање?

Ванредно стање је врло озбиљна ствар. Ми то нисмо наметнули ни у једном од два чеченска рата. Ако Кијев уведе ванредно стање, он заправо признаје грађански рат, а не да се бори са неким терористима.

Премијер Јатсенјук је обећао мобилизацију, не само војну, него и економску на нивоу државе. Међутим, званична статистика каже како ускоро неће бити ништа што би се могло мобилисати. Буџет је веома ограничен, а на новац ММФа се Кијев не сме ослањати, јер је кредит одобрен под строгим условима, а у њима стоји како се не сме користити за рат. Мобилизација привреде је само еуфемизам којим се жели сакрити право стање. Конкретно то значи мање потрошње за људе, а више за војску.

Политички аналитичар Алекандер Дудшак верује да мобилизација неће помоћи Кијеву, те да су ресурси при крају, како они људски, тако и економски.

Можда би се исплатило одмах објавити осамнаесту мобилизацију, зашто не? Без обзира на то колико је таласа мобилизације, број становништва је ограничен. Број радно способних мушкараца, чак и мањи. И тако неспремни ићи у рат је лудост. Нека Кијев пита жене у западној Украјини, које позивају свет и не желе да шаљу своју децу у рат, што мисле. То украјинским властима не смета, али с друге стране, ко ће радити и стварати БДП? Да бисте то урадили, морате имати радно способно становништво, рекао је Алекандер Дудшак.

Може ли Јатсенјук који је прогласио економску мобилизацијуна неки начин сачувати Кијев?

Може, наравно, колапсом у привреди. Помакнути привреду у рату је тежак посао. Компаније које су укључене у одбрану“ покушавају учинити нешто. Међутим, то је углавном обнова старих војних возила, тенкова, ракетних система, будући да је Украјина практично нема производњу затвореног типа. Чак и топове за оклопна возила наручују из Русије и Словачке. Дакле, прелаз на ратно привреда ће бити само штета, јер нема плате, расте незапосленост. Формално ће људи радити, али неће примати плату. Кијев не може ни зауставити рат, јер ће се онда морати носити с привредом, тако да су сада у току и бескрајни покушаји под сваку цену увући Русију у рат, прогласити агресора и наћи кривца за своје неуспехе.

Владимир Путин на седници Савета за националну безбедност: Треба позвати Кијев да се држи основних правила пристојности!“

Што се тиче Русије, у Кремљу је одржана сједница Савјета за националну безбедност и руски председник Владимир Путин је био прилично оштар у вези Украјине и одржао уводни говор на којем је рекао:

Данас ћемо говорити о темељним питањима. О осигурању суверенитета и територијалног интегритета наше земље. Сви смо свесни колико је политичких, националних, правних, социоекономских и других аспекта у овом проблему.

Суверенитет и територијални интегритет је темељна вредност. То значи осигурати независност и јединство наше земље, безбедност подручја уставног система, правовремено неутрализовати унутрашње и спољне претње, а у данашњем свету их има довољно. Треба одмах напоменути да директне војне претње суверенитету и територијалном интегритету наше земље данас нема, али треба гарантовати, пре свега, стратешки однос снага у свету.

Ми се строго придржавамо норми међународног права, испуњавамо своје обавезе према партнерима и другим земљама, савезима држава, војним и политичким савезима, а Русија, хвала Богу, није укључена у било какав савез. То је такође у великој мери гаранција нашег суверенитета.

Свака земља која улази у савезе, одмах даје део своје суверености. То није увек одраз националних интереса земље, али то је њихова суверена одлука. Надамо се да ће наш народ узети у обзир легитимне интересе и проблеме и треба знати да ће увек имати своје место за живот. Ми ћемо то увек решавати искључиво дипломатским средствима, путем преговора, али се нико неће мешати у наше унутрашње послове.

Међутим, у данашњем свету се све више користи језик ултиматума и санкција. Концепт државне суверености је угрожен. Непожељни режими и земље које воде самосталну политику или једноставно стоје на путу нечијим интересима се дестабилизују. Да би се то учинило, проводе се такозване Обојене револуције„, а ако ћемо то назвати правим именом то је удар, подстакнут и финансиран споља.

Наравно, нагласак је на унутрашњим проблемима земаља. Проблема увек има довољно, поготово у крхким државама, пропалим државама са наводним режимима. Наравно, увек постоје проблеми. Само не разумем зашто се користе ова питања за дестабилизацију и рушење земаља. То је оно што се често види у последње време у различитим деловима света.

Често се ослања на шовинисте, или једноставно на неофашистичке фундаменталистичке снаге, као што се догодило, на жалост, у многим земљама бившег Совјетског Савеза, и оно што се сада дешава у Украјини. Све је исто што смо већ видели.

Људи су дошли на власт наоружани и неуставним путем. Да, након државног удара, одржани су избори, али на чудан начин и шеф државе је опет био од оних који су били покровитељи или извршили државни удар. Део популације који се не слаже са тим развојем ситуације се покушава сузбити без покушаја да се проведе барем некакав договор.

И пре него што су се Русији почели постављати ултиматуми, део популације, који су етнички, културно и историјско близу Русије се намјеравао да уништи. У противном ће Русија бити извргнута санкцијама. Чудна је то логика. И то је апсолутно неприхватљиво.

Што се тиче начина, ти су догађаји повезани са страшном трагедијом која се догодила на небу над Доњецком. Наравно, још једном изражавамо саучешће породицама жртава. Ово је страшна трагедија. Русија ће учинити све за свеобухватну и транспарентну истрагу. Ми смо позвани да утичемо на милиције југоистока. Учинићемо све што је у нашој моћи, али понављам, већ смо учинили довољно.

Јуче, када је милиција пронашла такозване црне кутије, украјинске оружане снаге су организовале тенковски напад на граду Доњецк. Тенкови су се пробили до железничке станице, али је напад одбијен.

Међународни стручњаци који су стигли на место догађаја нису могли провирити главу. Милиције се сигурно нису саме гранатирале.

Треба позвати власти у Кијеву да поштују темељне норме пристојности. Барем за кратко време истраге нека поштују примирје. Наравно, ми ћемо учинити све како би се осигурало да се истрага заврши.

Зато је Русија подржала предлог резолуције Савета безбедности који је дала Аустралија.  Ми ћемо и даље бити у контакту са свим партнерима у решавању проблема свеобухватне истраге, али ако се вратимо сценаријима ове врсте у целини, као што сам рекао, то је свакако неприхватљиво и контрапродуктивно. То уништава модерни светски поредак.

Слични поступци против Русије неће проћи. Рецепти које се односе на слабе земље, погођене унутрашњим противречностима и сукобима у нас неће проћи. Наши људи, грађани Русије то никада неће дозволити.

Међутим, покушаји да се потресе“ друштвенополитичка ситуација, на овај или онај начин, те ослаби Русија погађају осетљива, проблематична подручја.

Користит ће се тзв. конкурентни механизми у међународној арени. То се односи на економску и политичку сферу. У ту сврху, укључујући могућност посебно ће се користити савремене информационе и комуникационе технологије, зависни канали, невладине организације. Све су то механизми тзв. меке силе“. Све је то у неким земљама схваћено као демократија“.

Ми морамо адекватно одговорити на те изазове. И што је најважније, радити систематски. Решавати проблеме који садрже потенцијалне ризике за јединство наше земље и друштва.

У последњих неколико година смо знатно ојачали нашу државу и јавне установе, фондације руског федерализма. Напредак је приметан и у регионалном развоју, у решавању економских и социјалних проблема. Повећана је ефикасност спровођења закона и специјалних служби у борби против тероризма и екстремизма. Основан је модерни оквир националне политике, прилагођени су приступи у васпитању и образовању. Стално се ради на борби против корупције. Све то гарантује нашу безбедност и суверенитет.

Међутим, не смемо ослабити пажњу. Ако је потребно, брзо ћемо развијати и спроводити додатне мере. На свим тим подручјима морамо имати дугорочни стратешки програм деловања.

С тим у вези желим скренути пажњу на неколико приоритета. Прво то су напори на јачању међуетничке хармоније. Надлежна миграциона политика треба дати снажан одговор на чињенице, неактивности званичника или криминал, што може бити изазван сукобима на националној основи.

То је проблем за све нивое власти, од федералне до општинске. И наравно, ту је важан и став нашег цивилног друштва, које треба реаговати на кршење људских права и слобода, те да допринесу превенцији и сузбијању радикализма и екстремизма.

Од цивилног друштва очекујемо ефикасну помоћ у побољшању система јавне управе у области националне политике. И што је најважније, у образовању младих људи у духу патриотизма и одговорности о судбини домовине.

Други важан задатак је заштита уставног поретка. У целој Русији мора владати Устав, јединство економског и правног простора. Одређени федерални стандарди су неповредиви и нико нема право кршити закон и права грађана. Важно је да сви Руси, без обзира где живе, имају једнака права и једнаке могућности. То је темељ демократског система.

Треће кључно подручје је одржив и уравнотежен привредни и друштвени развој. Стога је кључно узети у обзир територијалне и регионалне факторе. Морамо осигурати приоритетни развој стратешки важних области, укључујући и Далеки Исток и друга подручја.

Четврто. Најважнији јамац суверенитета и територијалног интегритета Русије остају наше оружане снаге. Ми ћемо реаговати на одговарајући начин и сразмерно приступу НАТО војне инфраструктуре на нашим границама.

Нећемо оставити без надзора имплементацију глобалне противракетне одбране и изградићемо резерве стратешких ненуклеарних прецизних оружја.

Често нам кажу да је противракетни систем одбрамбени систем. Шта год рекли наше стране колеге, ми смо свесни шта се заправо дешава. Наиме, контигент војника НАТО савеза у области европских источних држава је пркосно појачан, укључујући у водама Црног мора и Балтик. Расте обим и интензитет оперативних и борбених обука.

У том смислу, потребно је у потпуности и на време провести све планиране мере за јачање одбране земље, укључујући, наравно, на Криму и Севастопољу, где заправо морамо поново створити војну инфраструктуру.

(Адванце, Агенције, newsanna)