Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРЕД НАЈВЕЋИМ ИЗАЗОВОМ: Брисел наредио да Русији уведемо санкције

0
vucic pred izazovim eu

Дипломатско-медијска фарса, коју је званични Вашингтон покренуо после пада малезијског авиона на истоку Украјине, закуцала je и на врата Србије.

Досадашњу игру на „танкој жици“, како су поједини бриселски комесари описали спољну политику Београда, Запад више не жели да толерише, што значи да је на адресу Александра Вучића стигла наредба да у што краћем року уведе санкције Русији и тако се прикључи америчкој хајци на Кремљ.

Учестале састанке нашег са руским руководством, сарадњу на неколико значајних економских пројеката, али и најаву организовања заједничких војних вежни (уз обнову српког војног ваздухопловства и ПВО) у Бриселу не желе више да толеришу, нарочито ако се зна да ће Србија бити следећа земља на челу ОЕБС.

Поставља се питање да ли ће Вучић смети да крене стопама Црне Горе и Албаније, које су на миг са Запада већ „показали зубе” Москви, нарочито ако се у обзир узме чињеница да је неколико великих руских пројеката покренуто у Србији, пре свега Јужни ток, али и обнова железничког чвора. Да ли ће смети да увођењем санкција Москви пљуне у лице и српском народу, који у огромној већини подржава Русију и њеног председника Владимира Путина?

Многи ће рећи, када је тако лако пустио косметске Србе низ воду, неће му бити проблем и да мимо воље народа стане на страну злочиначког удружења, које после пада малезијског авиона не бира средства у нападима на Русију. Проблем је у томе што се Вучић недавно у Москви обавезао на многе ствари, дао велика обећања и први пут постао човек од поверења. Изиграти Русију као што су то некада то олако радили Борис Тадић и жути картел више није тако једноставно.

Остаје да се види да ли ће српско руководство успети још једном да се одупре притиску Запада или ће Вучић уз шамар Москви пуцати у леђа и самој Србији. Оно што је сигурно, ствари ће бити много јасније на зиму, када ће гасна криза достићи усијање (снег и лед би могли да „охладе“ и европске државе од идеје да подржавају САД и кијевске фашисте), а назираће се и епилог војног сукоба на истоку Украјине. Јер, управо од исхода ондашње кризе зависиће и будућност Србије.

(Србин.инфо – Алексеј Димитријевић)