Прочитај ми чланак

Украјина: Луганск покренуо контраофанзиву (Из часа у час)

0

lugansk-samoodbrana-borbe-foto-ap-1401791937-508781

Председник  Луганске народне републике Валериј Болотов наредио је контраофанзиву самоодбране на положаје украјинске војске у Луганску.

Говорећи на конференцији за новинаре, он је нагласио да је то повезано са предајом Северодоњецка и Лисичанска, као и насталом хуманитарном ситуацијом у Луганску, коју треба деблокирати.

По његовим речима на аеродрому у Луганску „остаје опкољена једна група украјинских војника, али она ће ускоро бити завршено“. Болотов је рекао да ће у Луганску такође бити успостављен редовни саобраћај, који је прекинут 21. јула.

 

Снаге Луганска и Доњецка су биле у дефанзиви још од пада малезијског авиона, за то време Украјинци су успели да заузму неколико мањих насеља на територији коју браниоци називају Новорусија.

Украјинска авијација је отворила ватру на групу малезијских експерата

Украјинска авијација је отворила ватру на групу малезијских експерата, која је покушавала да дође до места рушења авиона Боинг 777 са лета МH 17, саопштили су представници самоодбране, који су пратили возила стручњака. Малезијски експерти су морали да се врате у Доњецк.

Премијер Доњецке народне републике предао је представницима Малезије, Холандије и стручњацима ОЕБС-а црне кутије из срушеног авиона. На црним кутијама нису идентификовани трагови интервенција, саопштио је Савет за националну безбедност Малезије.

У међувремену воз са посмртним остацима путника авиона који се срушио на истоку Украјине стигао је у Доњецк, где малезијски стручњаци врше увиђај, после чега ће воз кренути у Харков.

lugansk-bombardovanje

Медведев: Русија ће подржати украјинске избеглице

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је на седници посвећеној питању избеглица, да ће влада издвојити 4,9 милијарди рубаља, што износи око 142 милиона долара за решавање проблема, везаних за украјинске избеглице.

Он је такође, нагласио да избеглице из Украјине могу да рачунају на једнократну финансијску помоћ руских власти. „Надам се да ће све то помоћи људима да преброде искушења“, рекао је премијер.

Медведев је додао да је главни задатак да се пружи максимална помоћ онима који су се обрели у Русији, а међу којима је много деце, старијих људи и инвалида. Премијер је, такође, напоменуо да је у Русији отворено око 400 центара за привремени смештај.

Украјинско ратно ваздухопловство бомбардовало место у близини пада Боинга 777

Украјинска авијација бомбардовала је подручје удаљено 30 километара од места на које се срушио малезијски Боинг, без обзира на забрану отварања ватре.

Напад је извршен на подручју града Шахтјорска. На небу изнад насељеног места примећена су два украјинска војна авиона, највероватније Су-25. Ракете су пале на терен у близини града, једна је експлодирала 200 метара од граничног прелаза. Према непотврђеним информацијама нема жртава.

Украјински председник Петар Порошенко наредио је дан раније прекид борбених дејстава у радијусу од 40 километара од места авионске несреће.

Воз са посмртним остацима путника малезијског авиона стигао у Харков

Воз у коме се налазе тела и посмртни остаци погинулих у авионској несрећи Боинга 777 код Доњецка, стигао је у Харков. Истим возом стигли су и малезијски експерти.

Како се очекује тела ће бити превезена у Холандију воно-транспортним авионом, који се већ налази у Харкову.

Боинг 777 компаније Малезија ерлајнз, који је летео на релацији Амстердам-Куала Лумпур, срушио се 17. јула на истоку Украјине. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживео.

Раније су власти самопроглашене Доњецке народне републике предале две црне кутије из срушеног авиона стручњацима из Малезије.

malezijski-avion

Украјинска војска оборила малезијски авион код Доњецка, тврди амерички експерт

Снимци, које је направио амерички сателит, показују да је украјинска војска оборила малезијски авион, изјавио је познати амерички публициста и аналитичар Роберт Пери.

Пери није открио свој извор из америчке обавештајне службе, међутим, нагласио је да је реч о поузданом извору, од кога је и раније добијао истините информације у сличним случајевима.

Боинг 777 компаније Малезија ерлајнз, који је летео на релацији Амстердам-Куала Лумпур, срушио се 17. јула на истоку Украјине. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживео.

Украјинским избеглицама достављено око 1300 тона хуманитарне помоћи

Око 1300 тона хуманитарне помоћи испоручили су руски спасиоци центрима за привремени боравак избеглица са југоистока Украјине, саопштио је представник међуресорног оперативног штаба.

По његовим речима у 398 центара за привремени смештај на територији Русије налази се 26480 украјинских избеглица.

Њихов број повећан је од када су у јуну настављена борбена дејства присталица независности Донбаса и кијевских безбедносних снага. Избеглице је тренутно прихватило око 60 руских региона.

За протекла 24 сата у гранатирању Луганска погинуло пет цивила

За протекла 24 сата у гранатирању Луганска погинуло је пет цивила, а 16 је рањено, саопшила је градска скупштина.

Украјинска војска гађала је стамбене зграде, регистрована су оштећења на 22 објекта. У двориштима неколико кућа налазе се неексплодирани пројектили.

Црне кутије Боинга 777 предате малезијским стручњацима

Власти самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) предале су две црне кутије из срушеног у Украјини малезијског Боинга 777 експертима из Малезије. Две стране су потписале документ о примопредаји, у коме је напоменуто да приступ црним кутијама имају стручњаци Међународне организације за цивилну авијацију (ИКАО).

Шеф малезијске делегације нагласио је да се црне кутије налазе у добром стању и да сада треба да се дешифрују.

Малезијски премијер Наџиб Разак рекао је да су представници ДНР гарантовали независним међународним иследницима безбедан приступ месту несреће. Он је такође нагласио да ће воз са телима погинулих путника бити упућен у Харков. По доласку посмртни остаци биће предати представницима холандских власти, а затим пребачени у Амстердам.

Европска уније није спремна да Русији уведе „трећи пакет санкција“

Европска унија није спремна да Русији уведе такозвани трећи пакет санкција, које би погодиле поједине секторе руске привреде, известио је британски лист Индепендент.

Према писању овог листа покушаји Вашингтона и Лондона да убеде европске лидере да уведу пакет нових оштрих санкција Русији наишли на затезање. За ублажавање ставова оптужују се Француска и Немачка, које више зависе од трговине са Руском Федерацијом.

Москва поздравља резолуцију УН о удесу малезијског авиона у Украјини

Москва високо цени резолуцију СБ УН о авионској несрећи малезијског авиона у Украјини, саопштило је министарство спољних послова РФ.

У дипломатски ресору је наглашена неопходност независне и објективне међународне истраге ове несреће. Такође, руска страна је изразила спремност да истрази пружи свеобухватну помоћ.

МСП РФ истиче важност тачке резолуције у којој се позивају све зараћене стране да прекину непријатељства.

Савет безбедности је 21. јула једногласно усвојио резолуцију о спровођењу међународне истраге о рушењу малезијског авиона са лета MH 17, на релацији Амстердам – Куала Лумпур, у Украјини. У авиону је било 298 путника и чланова посаде и сви су изгинули.

И поред санкција Американци настављају да сарађују са Русијом

Научна сарадња руске државне петрохемијске компаније Роснефт и америчке приватне нафтне компаније ExxonMobil се наставља и поред санкција, изјавио је у понедељак члан савета директора Роснефта и специјални представник руског председника за међународну сарадњу на Арктику и Антарктику Артур Чилингаров.

„Могу да говорим само о научној сарадњи, о истраживању Арктика. Ми се залажемо за такву врсту сарадње. Одржавамо контакте. То што је ExxonMobil у томе са нама сведочи о плодотворној сарадњи“, рекао је Чилингаров.

(Глас Русије, Агенције)