Прочитај ми чланак

НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ: Црногорци уводе радно време од седам

0

nerad_spavanje_umo_379822S1

Одлука премијера Србије да се радно време у државној управи помери са 8.30 на 7.30 изазвала је бурне реакције државних службеника. Подразумева се, кукали су и бунили се само у кругу породице и најближих пријатеља. А шта ли ће се тек десити у Црној Гори? Да ли ће се лелек проломити кроз брда остаје тек да се види, пошто владина Комисија за политички систем треба да одлучи да ли ће усвојити иницијативу Министарства унутрашњих послова за измену радног времена од 7 до 15 часова.
Ако Комисија прихвати предлог да рад у државној служби убудуће умсето у 9 часова почиње у 7, Влада Црне Горе ће на наредној седници о томе заузети став.

Службеници МУП-а Црне Горе су у мају ове године министру Рашку Коњевићу поднели иницијативу за измену радног времена, коју је потписало више од 300 запослених. Министар је после подношења иницијативе упутио допис осталим министрима да у институцијама на чијем су челу, као и у органима управа над којима врше надзор и органима који су у саставу, спроведу анкету међу службеницима како би се изјаснили у погледу радног времана.

Од укупно анкетираних 5.131 службеника, већина је била за промену радног времена. У 16 министарстава анкетни лист је испунило 1.985 службеника. Од тога 1.340 се изјаснило за радно време од 07 -15 сати, а 598 од 08 до 16 сати. Тренутним радним временом од 09 – 17 сати задовољно је само 47 службеника.

Када су у питању органи управе, анкетни лист је испунило укупно 3.146 службеника. Од овог броја, 1.812 службеника се изјаснило за радно време од 07 -15 сати, за радно време од 08 – 16 часова изјаснило се 1.280 службеника, док је тренутним радним временом од 09 – 17 сати задовољно 54 службеника.

Службеници Министарства унутрашњих послова своју иницијативу су образложили тиме да би ранијим доласком на посао били продуктивнији, а да би ранији одлазак кући остављао више времена за обављање приватних обавеза. Ово је посебно важно за велики број службеника, како су објаснили, јер су родитељи.

 

(Vijesti)