Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Малезијским авионом руше Путина, по истом рецепту су довели Горбачова на власт

0

Miroslav-lazanski-RTS

Војни аналитичар Мирослав  Лазански, гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, поставио је питање “Зашто се у предвчерје битних геополитичких стратешких преломних тренутака у свјетској политивци догађају обарања авиона“.

Лазански је подсетио да је управо један случај обарања авиона послужио да се у СССР на власт доведе Михаил Горбачов и Перестројка.

„1. септембар 1983 године на крају ере Хладног рата догодило се оборање авиона јужнокорејског КАЛ-007 на лету из Енкоњиџа за Сеул. Он је ушао у ваздушни простор СССР изнад Сахалина, летио изван цивилног коридора, са комплетно угашеним свјетлима, са угашеном навигацијом, није одговарао на позиве на међународној френкфенцији совјетских ловаца СУ-15 да се идентификује и он је оборен 35 секунди прије него што је изашао из ваздушног простора СССР. После се утврдило да је у његовој радарској сјени летио амерички шпијунски извиђачки авион ЕЦ 130. Тада је смијењен комплетан совјетски војни врх. Маршали су смијењени, министар одбране… Онда је дошао Горбачови Перестројка“, каже Лазански.

„Ово је сада удар на Путина. Зашто је тајминг овог малезијског авиона баш сада? Зато што су снаге Украјинског владе доживјеле неколико жестоких удараца. Ситуација на фронту није ишла у прилог Влади у Кијеву. Русија је дала неколико саопштења да, уколико се настави гађање њене територије, да ће селективно приступити гађљању одређених циљева по Украјини. Затим имате БРИКС, посјету Путина Јужној Америци. Имате једну невјероватну офанзиву Москве. Са овим обарање малезијског авиона Москва је пацификована, бар на неколико дана. Они се сада баве саопштењима„, рекао је Лазански.

Он је поставио и питање „коме требало рушење овог авиона“.

„Америка је себи зацртала нову стратегију, а то је рушење Путина. Они иду на то. Њима не одговара ово што се дешава са БРИКС-ом, новом међународном банком,“ објаснио је Лазански.

Поред Лазанског у емсији Око на РТС- су гостовали војни коментатор Александар Радић и дипломата Душан Спасојевић.

(Ин4с)