Прочитај ми чланак

Гашић: Поштујемо територијални интергитет Израела и Украјине

0

bratislav-gasic

Београд — Министар одбране Братислав Гашић изјавио да је став Србије у вези са ситуацијом у Израелу и Украјини јасан и да се наша земља залаже за мирно решавање.

„Став Србије, када је реч о ситуацији у Израелу, али и Украјини је јасан. Наша земља поштује територијални интегритет свих чланица УН и залаже се за мирно решавање спорних питања“, рекао је министар Гашић током састанка са амбасадором Израела у Београду Јосефом Левијем.

Гашић и Леви су разговарали о актуелној ситуацији у појасу Газе, Израелу и на Блиском Истоку, а амбасадор је нагласио да се војна операција његове земље спроводи у циљу уништења ракетних лансера и тунела у области Газе, као и заустављања ракетирања израелске територије.

Говорећи о сарадњи Србије и Израела, двојица званичника су се сагласила да постоји широк простор за унапредјење војне, војномедицинске, научнотехничке и војнообразовне сарадње.

Гашић је на састанку истакао да је у току спроводјење медјуресорне процедуре по питању израде нацрта текста новог Меморандума о разумевању Владе две земље у вези са војном, одбрамбеном и индустријском сарадњом.

Министар одбране је рекао да ће планови активности билатералне одбрамбене сарадње у 2014. и 2015. години бити усаглашени у наредном периоду, стоји у саопштењу.

Гашић је, како се наводи, детаљно информисао израелског амбасадора о последицама катастрофалних поплава и захвалио на урученој хуманитарној помоћи његове земље.

Израелски амбасадор је истакао важност наставка отпочете сарадње Војног архива Министарства одбране и Меморијалног центра за чување сећања на мученике и хероје холокауста “Јад Вашем“.

(Танјуг)