Прочитај ми чланак

Чуркин: Нових 10 питања за Украјину у вези са падом авиона

0

curkin

Украјинске власти ће морати да одговоре на 10 нових питања о околностима под којима је срушен малезијски путнички авион на територији источне Украјине, изјавио је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин у говору на седници Савета безбедности УН.

Он је оптужио Кијев да се служи техником заваравања међународне заједнице тиме што указује на наводну умешаност проруских снага у источној Украјини у обарање авиона и рекао да су поступци украјинске војске крајње сумњиви.

Украјина ће морати да одговори на многа питања која се односе на поступке њене контроле лета и узрока премештања противавионског ракетног система Бук у подручје које се налази уз саму територију која је под контролом проруских снага, рекао је Чуркин.

Он је казао да је руско министарство одбране већ формулисало низ питања, додајући да се нада да ће питања поставити и међународни истражитељи, преноси Итар-Тас с.

Међутим Кијев је почео са ширењем неистина, између осталог и у Савету безебдности УН, истакао је Чуркин.

Прво питање на које Русија тражи одговор гласи зашто је авион МХ17 напустио међународни коридор. Друго питање је да ли је МХ17 скренуо са путање због грешке у навигацији или је посада поступала по инструкцијама украјинске контроле лета у Днепропетровску.

Зашто је велики део система ваздушне одбране у подручју под контролом проруских снага ако оне немају авионе било би треће питање. Четврто, зашто је Кијев поставио ракетни систем Бук одмах уз пордручје које контролишу проруске снаге непосредно пре авионске несреће, преносе руски медији.

Кијев је на дан несреће интензивирао активност својих радара Купол-М1 9С18, који су такође компоненте система Бук и Русија намерава да тражи одговор зашто је то учињено. Следеће питање било би шта је војни авион радио на путањи намењеној цивилним летовима.

Москва ће поставити и питање зашто је војни авион летео готово у исто време и на истој висини као и путнички. Русију интересује да сазна и одакле је дошао лансер ракета са снимка објављеног у западним медијима на коме се види како се систем Бук премешта наводно из Украјине у Русију.

Будући да је снимак направљен на територији под контролом Кијева, где су га транспортовали? Следи и питање где се лансер сада налази, зашто му недостају неке од ракета и када је последњи пут са њега лансирана ракета. Русију на крају интересује и зашто амерички званичници нису објавили доказ који би поткрепио тврдњу да је МХ17 оборила ракета коју су испалиле проруске снаге.

СБ УН је јуче усвојио резолуцију којом се осуђују поступци који су 17. јула довели до пада боинга 777 компаније „Малезија ерлајнз“ на лету из Амстердама у Куала Лумпур и погибије свих 298 путника и чланова посаде.

Резолуцијом се захтева хитан прекид свих борбених дејстава у подручју авионске несреће и обезбеђивање неометаног приступа истражитеља остацима како би могли да спроведу темељну, независну истрагу у складу са међународним принципима цивилне авијације.

Чуркин је казао да је Русија спремна да помогне у истрази на сваки могући начин и пошаље истражитеље ако то буде затражено од ње.

(Блиц)