Прочитај ми чланак

ВЛАДА У ПОТРАЗИ ЗА СТРАТЕШКИМ ПАРТНЕРОМ: Шира листа савезника

0

Putin dacic 0

Србија ће покушати да склопи нове споразуме са кључним светским играчима. Ивица Дачић: Поред Кине, Русије, Француске и Италије желимо стратешку сарадњу и са другим земљама Европске уније и БРИКС.

Србија ће наредних месеци кренути у дипломатску офанзиву како би проширила круг земаља са којима ће покушати да се договори о споразумима за стратешко партнерство, а прве на листи су европске државе, пре свих Немачка, и чланице БРИКС савеза.

СТРАТЕШКИ ПАРТНЕРИ

* Кина – од 20. августа 2009.
* Италија – од 13. новембра 2009.
* Француска – од 8. априла 2011.
* Русија – од 24. маја 2013.

То је за „Новости“ потврдио шеф дипломатије Ивица Дачић, који каже да Србија има интерес да у наредном периоду размотри склапање нових партнерстава, јер то нису само „парафи“ на папиру“:

– Изузетно су значајни споразуми које већ имамо са четири земље – Русијом, Кином, Фанцуском и Италијом. Они олакшавају нашу билатералну сарадњу и отварају пут за низ појединачних економских споразума и повољности за српску привреду. Те посебне везе помажу и одбрани наших националних интереса – тврди Дачић.

Он каже да би наша земља требало да грана политичке, дипломатске и економске везе ка што више јаких међународних фактора, укључујући ту и друге државе ЕУ, али и чланице савеза БРИКС, који, поред Русије и Кине, чине Бразил, Индија и Јужноафричка Република.

По Ивану Мркићу, саветнику председника Томислава Николића, са стратешким споразумима какве има Србија, не може се похвалити пуно држава:

– Они убедљиво сведоче о томе како се на Србију гледа са позиција снажних, утицајних држава, па и светских сила, попут Кине и Русије. То пре свега значи да се распознаје и поштује улога наше земље на Балкану. Мислим да се полако приближавамо томе да са Немачком остваримо посебан ниво односа који ће у блиској будућности бити обележен оним што чини стратешке споразуме. Надам се да ће исто бити могуће и са Индијом и другим земљама БРИКС.

Наш некадашњи амбасадор у Берлину Иво Висковић каже за „Новости“ да су сва четири уговора о стратешком партнерству које смо до сада склопили имали позитивне ефекте, и политичке и економске:

– Поред европских држава и светских економија које јачају последњих деценија, по мени би власт требало да се фокусира и на регион и да успостави специјалне везе са свим државама у окружењу које за то имају интерес.

ПРЕДНОСТИ И ЗАМКЕ

По професору међународних односа и нашем бившем амбасадору у Паризу Предрагу Симићу, уговори о стратешком партнерству могу бити велика предност у међународним односима, али и замка:

– Од Русије и Кине смо добили велику помоћ и у кредитима и у инвестицијама, као и у СБ УН, у одбрани Косова, а од Италије и Француске значајну подршку на европском путу. Сад и једна и друга страна очекују од нас да се покажемо као партнери у украјинској кризи.

(Вечерње новости)