Прочитај ми чланак

Упознај непријатеља: Безбедносне (шиптарске) снаге Косова

0

10418307_821555361212612_6735280204211936142_n

Безбедносне снаге Косова, формиране јануара 2009. под маском снага за реаговање при елементарним непогодама, се од марта 2014. одлуком тзв. “владе Косова“ рапидно трансформишу у војску Косова. Процес трансформисања Безбедносних снага Косова у Војску Косова трајаће до 2019, и планирано је да ова војска у потпуности буде организована и опремљена по НАТО стандардима, као и да се у перспективи придружи НАТО алијанси. Тренутни начелник “генералштаба“ Безбедносних снага Косова је “генерал“ Кадри Кастрати, иначе ветеран ОВК, а министар за Безбедносне снаге Косова је Агим Чеку, чувени ратни злочинац из ОВК.

Иако је званично саопштено да ће ова војска бројати 5000 војника у активном саставу и 3000 резервиста, према подацима са терена Безбедносне снаге Косова већ сада броје 3000 активних припадника и око 7000 резервиста. Организациону структуру Безбедносних снага Косова чине следеће јединице: Бригада за брзо реаговање, Бригада за оперативну подршку, Команда за доктрину и обуку, Јединица за реаговање у кризним ситуацијама, Војна полиција, Медицинска чета, Пук за цивилну заштиту, Батаљон логистике, Батаљон инжењерије, Чета за комуникације и Хеликоптерска јединица. Безбедносне снаге Косова тренутно поседују 5 база, са највећом код Приштине, али је извесно да ће знатан број база које тренутно користи КФОР бити препуштен Војсци Косова како се КФОР буде повлачио.

kosovo-vojska1

Уопште, велику опасност по регионалну безбедност представља сасвим извесна могућност препуштања застарелог наоружања КФОР-а Војсци Косова, јер је војскама у саставу КФОР-а јефтиније да старо наоружање и опрему оставе него их транспортују у своје матичне земље. Тако се спомиње договор о препуштању 10 борбених и 15 транспортних хеликоптера (без прецизирања о тачним моделима летелица) које тренутно користи КФОР хеликоптерској јединици Безбедносних снага Косова од септембра ове године. Од септембра се очекује и шири ангажман турске војске у саставу КФОР-а (по неким информацијама турска војска ће преузети око половине објеката које користи КФОР), што је посебно забрињавајуће обзиром да је Турска један од главних снабдевача Безбедносних снага Косова наоружањем и опремом. Поред Турске, главни инострани снабдевачи Безбедносних снага Косова су Аустрија, Албанија, Немачка и САД. Уз то, амерички и турски војни инструктори су примарни саветници и организатори будуће Војске Косова.

kosovski zastitni korpus a-KZK

У вези са сарадњом Безбедносних снага Косова са војском Турске, као посебно забрињавајућ податак истичемо чињеницу да тзв. Влада Косова о трошку турских оружаних снага школује 20 лица за професију војних пилота у Турској. Ово је посебно интересантна информација када се има у виду да Косово нема ни финансијске, ни кадровске, ни инфраструктурне капацитете за формирање ратног ваздухопловства, па се поставља питање са каквим очекивањима косовске “власти“ школују ова лица. Безбедносне снаге Косова за сада не поседују ни тенкове, али имајући у виду да је од ове године тзв. Влада Косова повећала војни буџет за 40%, може се очекивати да ће у ближој будућности доћи и до формирања оклопних јединица у саставу Војске Косова. Једна од амбиција је и оснивање Војне Академија у Приштини, а првобитни предавачи на оваквој академији били би амерички и турски официри и експерти.

Тренутно се у арсеналу Безбедносних снага Косова налазе: пиштољи Глок, аутомати М-84 Шкорпион, UZI и H&K MP-5, варијанте аутоматских пушака Калашњиков из СССР-а, Кине, Источне Немачке, Југославије и Румуније, америчке јуришне пушке М-16 и М-4, немачке H&K G36, полуаутоматске пушке Застава М59/66 (популарне “паповке“), потцевни бацачи граната М203 и H&K AG36, као и хрватски аутоматски бацачи граната типа Металик РБГ-6 (базирани на јужноафричком Milkor MGL), снајперске пушке Драгунов СВД, румунски ПСЛ, Застава М-76, Застава М-91, Застава М-93 (Црна стрела) и швајцарска APR. Од противоклопног наоружања ту су ручни ракетни лансери типа РПГ-7, M72 LAW, М80 Зоља и М-79 Оса. Од митраљеза: РПК, ПК, РПД, Застава М-72, Застава М-84, Browning M2 и ДШК.

Процењује се да Безбедносне снаге Косова користе око 100 возила, од чега се борбеним могу сматрати оклопна теренска возила типа “Отокар Кобра“ које је Турска донирала Косову.

(Борбени ефективи)