• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ПУТИНОВ ПОМОЋНИК: Сачувајте за цео живот осећања братског пријатељства између Срба и Руса
Прочитај ми чланак

ПУТИНОВ ПОМОЋНИК: Сачувајте за цео живот осећања братског пријатељства између Срба и Руса

0

tara-skola-prijateljstva

У школи пријатељства „Наша Србија“, у којој се на Тари дружи 250 деце под генералним покровитељством компаније „Холцим“, данас је обележен Дан српско-руског пријатељства.

Тим поводом, децу су посетили изасланик патријарха Иринеја епископ славонски Јован, депутат Државне думе Руске Федерације и потпредседник Одбора за науку и технологију Михаил Дегтјарјов, отац Сергеј Шастин – заменик председавајућег Синодалног одељења Руске православне цркве за рад са младима и настојатељ Крутицког патријаршијског подворја у Москви, саветница директора руске Федералне агенције за младе Рената Абдулина, Клаудиу Соаре, генерални директор компаније „Холцим Србија“, Срђан Милић, председник Социјалистичке народне партије Црне Горе, представници општина у Црној Гори одакле су деца стигла у Школу пријатељства.

На свечаности је прочитано писмо подршке Школи пријатељства које је упутио помоћник председника Русије Владимира Путина Игор Шћогољев.

Шћогољев је деци поручио: „Школа пријатељства је прилика да ми одрасли вама деци пренесемо штафету пријатељства која траје вековима између српског и руског народа… Везује нас историја испуњена хиљадама примера херојства, верности и пожртвоване љубави, али је најважније што нас повезује православна вера. Желим вам леп одмор, да стекнете корисна знања, духовну и физичку снагу и да понесете са собом за цео живот осећања братског пријатељства између Срба и Руса“.

Присутне је поздравио и оснивач „Наше Србије“ Млађан Ђорђевић, а у име Његове светости патријарха Иринеја децу је поздравио и благословио епископ славонски Јован, који их је охрабрио да слушају своје срце и да имају снаге да постану оно што заиста желе.

Деци се обратио и отац Сергеј Шастин, који је изразио задовољство због учешћа руске деце и описао лепе утиске које сз стекла за време прошлогодишње Школе пријатељства, у нади да ће се овакво дружење наставити.

У програм се из руског омладинског лагера „Селигер“ укључио Сергеј Поспелов, директор руске Федералне агенције за младе, који је деци на Тари упутио речи подршке и наде да ће се сарадња у организацији окупљања руске и српске омладине проширити. Његова саветница Рената Абдулина такође се лепим речима обратила присутнима на свечаности.

Генерални директор „Холцим Србије“ Клаудиу Соаре је у име покровитељске компаније изразио задовољство због сарадње и поручио деци да треба да теже знању и тимском раду, како би створили добре темеље и били успешни градитељи наше будућности.

Срђан Милић, председник СНП Црне Горе, похвалио је организацију и истакао значај пројекта Школе пријатељства за српски народ у региону.

Депутат руске Думе Михаил Дегтјарјов, поручио је деци да смо сви једно у нашој православној вери и да су у животу најважнији вера, нада и љубав.

Полазници Школе пријатељства упознали су госте са својим активностима у образовно-васпитним, креативним и спортским радионицама и приредили богат програм.

Школа пријатељства, четрнаеста по реду, отворена је 14. јула у хотелу „Бели бор“ који припада Војној установи „Тара“.

Полазници су деца из српских енклава на Косову и Метохији, Републике Српске и Црне Горе, деца из Русије, чији је долазак организовао Свети синод Руске православне цркве, и деца из Придњестровске Молдавске Републике, која су први пут у Србији и чији је долазак организован у сарадњи с Руским институтом за стратешка истраживања.

Окосницу онога што деца на Тари уче чини културно-образовни програм „Српски код“, чија је тема српски национални и културни идентитет, а циљ јачање веза српске деце из региона са матицом и стварање јединственог духовног и културног простора за српски народ који живи у окружењу.

Деца су на Тару стигла из Републике Српске су из Невесиња, Љубиња, Гацка, Берковића, Билеће, Мостара, деца из Црне Горе – из Плужина, Берана и Андријевице. А из наше јужне покрајине из више места у Косовском Поморављу, у организацији НВО „Дечја радост“ Гњилане.

Сва деца заједно похађају „Српско-руски код“, интерактивне радионице на тему српско-руског пријатељства и историје међусобних односа, посебности и заједничких вредности које повезују два православна народа.

У оквиру Школе пријатељства за руску децу уприличене су и посебне радионице српског језика, као и излети и обилазак културно-историјских знаменитости наше земље.

Школа пријатељства траје до 28. јула.

Генерални покровитељ пројекта је компанија „Холцим“. Велики пријатељ Школе је и компанија „Банини“, која је – као и свих претходних година – поклонила деци своје производе.

(Факти)