Прочитај ми чланак

ДОНБАС: Енормно етничко чишћење руског и рускојезичкиг говорног подручја

0

0_88cb5_337a2199_orig

(Олга Четверикова)

На територији Донецке Народне Републике, као и и Луганске, наставља се свеобухватна офанзивна операција украјинске армије. Насумична ватра по насељима доноси нове и нове жртве цивилног становништва. Као резултат жестоке ватре по граду Николајевка помоћу уређаја „Град“, Ураган“, „Смерч“ то место је практично сравњено са земљом. Број жртава је немогуће одредити зато што се са њим ни на који начин не може успоставити веза.

Артиљеријском ватром се систематски уништавају и стамбене четврти градова Семјоновка и Славјанск . У Славјанску више не функционише ни један од система, неопходан за живот у граду. Сам град је опкољен и сасвим блокиран. На аутомобиле који покушавају да изађу из града се пуца.

Разлози за кланицу која је направљена у Донбасу тек треба да се на прави начин прикажу широкој јавности. Али треба да се зна да је у јануару 2013.године, док је председник био В.Јанукович, корпорација Royal Dutch Shell са владом Украјине потписала споразум чије је трајање 50 година, а односи се на истраживање, освајање и експлоатацију шкриљчаног гаса на Јузовском налазишту, смештеном на граници Донецке и Харковске области, у Дњепровско-Донецкој области, где су нафтне платформе. У јуну 2014. Руководство Royal Dutch Shel-а је потврдило да планови компаније остају непромењени: планирано је да се освајање налазишта наставе после деескалације конфликта и стабилизације ситуације.

По условима тог споразума информације у вези са договореним послом остаје потпуна тајне све док споразум буде на снази. Када тај рок прође, влада Украјине нема права да одбије продужење уговора, у коме су наведене прецизне координате земљишта на коме треба да дође до експлоатације гаса. То је територија која обухвата 7886 км2 на којој су и градови Славјанск (у центру налазишта), Изјум, велики део Краматорска, као и стотине мањих насеља: Красниј Лиман, Северск, Јасногорка, Камишевка и др.

Према чл. 37.2 тог споразума становништво које живи у области која треба да се експлоатише, треба својину да продају на уговорној бази за парцеле, а уколико одбију – они принудно губе својину која одмах постаје Shell – ова. Све трошкове компаније који се односе на „освајање територије“ дужна је да надокнади Украјинска држава преко гаса који ће се експлоатисати. При том је држава обавезна да обезбеди и да органи локалне управе донесу све потребне одлуке.

Остале компаније, које се у Украјини баве освајањем налазишта гаса из шкриљаца су:

• Еврогаз Украјина, чији један део деоница поседује енглеска компанија Mc Callan Oil & Gas (UK) Ltd, која припада америчком Euro Gas-у и

• Burisma Holdings, у којој је недавно члан управе постао и син потпредседника САД Хантер Бајден.

Главни задатак оних који су почели и који настављају „антитерористичку операцију“, а једноставније речено, клање у Донбасу, је успостављање потпуне контроле Донецке и Луганске области и потпуно чишћење територија ради експлоатације шкриљчаног гаса без икаквих препрека (предвиђено је постављање 80 до 140 хиљада бушотина на територији на којој више неће бити становника). То значи уништење површина које служе за сетву, уништење индустријских објеката, стамбених објеката, објеката култа, а остављање само објеката гасне инфраструктуре. Што се тиче локалне земље – црнице (Украјина поседује 27% црнице читавог света), планирано је да се она продаје иностранству. Док је био мир то није било могуће чинити, али рат брише све. Најважније је да се што више смањи бројност локалног становништва, и да се на територији на којој ће се експлоатисати гас остави само онолико људи колико је неопходно за процес експлоатације (нови градоначелник Красног Лимана, кога је Турчинов поставио пошто су то место освојиле украјинске јединице, већ је локалном становништву обећао да ће ускоро добити „нова радна места“ уместо оних која су изгубили због уништења индустрије).

Има оних који сматрају да ће гушење отпора становника Донецка и Луганска и успостављање контроле на тој територији омогућити да се Русија одсече од значајног дела европског тржишта гаса. Експерти претпостављају да ће до „отварања карата“ доћи у јесен 2014.године. Значајно је да је и генерални секретар НАТО-а А.Ф.Расмунсен када је говорио 20.јуна у Лондону у Chatham House већ оптужио Русију због завере како би се онемогућила експлоатација гаса из шкриљаца, као и да је пред конгрес САД 1.маја изнет нацрт закона под називом „Акт о спречавању агресије Русије – 2014“.

Тако је жеља да се обезбеди контрола транснационалним корпорацијама налазишта Дњепровско – Донецке области за експлоатацију нафта и гаса претворила рат против народа Донецка и Луганска у рат до истребљења. Масовно уништење цивилног становништва, стварање атмосфере страха која људе тера да напусте завичај и да се претворе у избеглице постали су основни инструменти за остваривање интереса транснационалних корпорација, за које је власт која је постављена у Кијеву после државног преврата само декорација којом се прикрива енормно етничко чишћење руског и рускојезичког становништва Донбаса. Људски животи за организаторе кланице у коју је претворена Донбаска област њима не значе баш ништа, као што за њих не постоје ни норме међународног права, па ни прописи о вођењу рата. Има експерата (Е.Гилбо) који тврде да је већ одређено колико људи може да остане на територији која се чисти од становништва.

4.јула се на интернету појавио снимак апела Игора Стрелкова, министра одбране Донецке Народне Републике, који је изјавио да „уколико Русија не успе да се избори за прекид ватре или не почне миротворну операцију, Славјанск са својих преко 30 хиљада становника ће бити уништен за недељу дана, максимално за две“.

(Фонд стратешке културе)