Прочитај ми чланак

АУСТРИЈАНЦИ ТВРДЕ: Србија је крива за Први светски рат

0

Tan2014-6-19_55826838_2-1

Док 36 одсто Аустријанаца сматра да је Србија главни кривац за рат, 31 одсто је мишљења да је за избијање Великог рата крива Аустро-угарска монархија

Аустријанцима је, 100 година од почетка Првог светског рата, пре свега Србија и даље крива за његово избијање, показује истраживање бечког недељника “Профил”. Тако 36 одсто Аустријанаца сматра да кривицу за Први светски рат сноси Србија.

На другој страни 31 одсто је мишљења да је за избијање Великог рата крива Аустро-угарска монархија. Даљих 14 процената сматра понашање Немачке узроком за Први светски рат, док 12 одсто кривицу приписује Француској, Великој Британији и Русији.

Стотој годишњици од избијања Првог светског рата у Аустрији се посвећује велика пажња и током протеклих седам месеци било је мноштво изложби, новинских чланака, књига и других активности којима се указивало на овај историјски догађај који је однео милионе људских живота.

Званичници Аустрије, али и припадници Хабсбуршке монархије у више наврата су истицали да никоме не може да се припише јединствена кривица за Први светски рат. Међутим више историчара је указивало да би, и да није било атентата на престолонаследника Франца Фердинанда, избио рат који је читав стари континент завио у црно.

(Тањуг)