Прочитај ми чланак

ПРОКЉУЧАЛА ДРИНА – РЕГАТА: Више од 15 хиљада људи из целог света на реци! (Фото галерија)

0

drinska-regata190714ras-foto-milos-cvetkovic-017_f

Тачно у 11 часова у петак Дрина је прокључала. Стартовала је 21-ва Дринска регата. У више од 1200 пловила, предвођених аутентичним дринским сплавовима, на пловидбу од Перућца до 26 километара удаљене Рогачице кренуло је преко 15 хиљада људи. Међу њима и Руси, Словаци, Словенци, Немци, чак и један Јужноафриканац.

– Нас 25 је дошло из Кршког који је град побратим са Бајином Баштом. Они код нас долазе на музички фестивал у јуну, ми код њих на регату. Имамо и петнаестак оних који су први пут овде, и одушевљени су. И регатом, и МОСТ фестом и Бајином Баштом- каже Митја Валентин.

Невреме прекинуло концертВелико невреме, које се сручило на Бајину Башту у петак увече, прекинуло је концерт Владе Георгијева, који је певао нешто више од сат времена.
Из истих разлога није одржан ни планирани концерт групе Ван Гог.

– Све је предивно, али је ракија клековача нешто невероватно. И кајсијевача, и дуњевача, и крушковача- надовезују се Марија и Јака из Кршког, које су први пут на регати.

-Зато смо морали да спремимо солидне количине пива да утолимо жеђ- каже Нејц, док са дивљењем гледа дрвене сплавове на којима свира музика уживо, конобари служе госте који седе за столовима. И спуштају се плаховитом Дрином.

Као и обично највећа гужва је око чамца са трубачима. Стотине пловила их опколило и сви се њишу у ритму „месечине“.

Ту је, као и претходних шест година и екипа фирме ФИМА из Мионице. Њихово пловило од стиропора ове године није било формула него авион.

Кажу да су овогодишњу регату посветили тражењу девојке за њиховог друга Мику.

-Ма, само ме брукају. Ми смо овде у ствари због рекламирања „ваљевског“ пива. Праве смо локал патриоте- каже прозвани Мика. Јадранко Бањац је на регату стигао из Минхена.

– Слушао сам приче и признајем да нисам баш у све веровао. Али ово што сам видео је невероватно. Толики број људи на води, на сваком чамцу потпаљени роштиљи, сви у лудом расположењу, без иједног инцидента, невероватно. Да нисам све сликао не би ми у Немачкој нико веровао. Али кад ово тамо виде догодине ће сигурно пожелети да у овој атракцији и сами учествују-каже Бањац. У веселом расположењу време брзо пролази. После четири сата пловидбе највећи карневал на води стиже на циљ у Рогачицу. Следи повратак кући, кратак предах, а онда поново МОСТ фест. На концерте Рибље чорбе, Земље грува, Атеист репа.

(Блиц, фото: Милош Цветковић)