Прочитај ми чланак

ПАДАЈУ ОПОЗИЦИОНИ ГРАДОВИ: Вучић преузима све нивое моћи

0

sns miting

Најавом обарања власти у Крагујевцу и Војводини, СНС ће преузети све нивое моћи. Од већих градова Пирот, Шабац, Ваљево и Врање ван контроле напредњака

Уколико напредњаци за који дан сруше Веркову коалицију у Крагујевцу, а на јесен „победе“ у игри око реконструкције војвођанске владе и свргну Бојана Пајтића, објединиће највеће полуге власти у земљи.

Практично, СНС ће политички контролисати готово све уздужне и попречне нивое моћи – председника републике (иако формално Томислав Николић више није члан странке), парламент Србије, Владу, покрајинску скупштину, Београд, најважније градове у земљи и огромну већину општина.

Само четири велика градска центра остаће, засада, изван контроле напредњака, а то су Шабац, Пирот, Ваљево и Врање.

Такву доминантну улогу у земљи није имала ниједна странка у историји вишепартизма, још од прве године владавине Слободана Милошевића и његових социјалиста.

Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука, оцењује за „Новости“ да је потпуно очекивано да после преузимања Београда, СНС повуче потезе у Војводини и Крагујевцу:

– Напредњаци имају огромну и чврсту подршку грађана, велику политичку моћ и утицај у земљи тако да носе огроман уцењивачки потенцијал. Могуће да ће власт препустити опозицији само у мањим срединама где нема кључних ресурса.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да ће ускоро моћи да се каже да напредњаци имају – тоталну власт у земљи:

– То је, на неки начин, поредак чистих рачуна. Јер, први пут после петог октобра, немамо чудну и испреплетану политичку сцену на којој се не зна ко сноси одговорност. Сада ће се и промашаји и резултати приписивати искључиво СНС, а њихова владавина ће да се оцењује тек кад се „подвуче рачун“. Тада неће бити важно како су побеђивали противнике већ шта су учинили за земљу.

И Стојиљковић сматра да Вучић и СНС обједињавањем власти повећавају улог, али и свој ризик уколико ствари у земљи крену наопако.

– Ипак, у природи сваке странке је да тежи преузимању што већег колача власти, а напредњацима иде у прилог и то што је опозиција прилично слаба – закључује Вук Станковић.

Чеда чува Верка

Либерално демократска партија саопштила је јуче да остаје у владајућој коалицији у Крагујевцу и да са својим партнерима „Заједно за Шумадију“ има договор о јасној политици која треба да се спроводи.

– Због тога што постоји простор да се ураде многе корисне ствари за грађане, сматрамо да нема разлога да не останемо у коалицији – наводи ЛДП у саопштењу.

Радомир Николић: Нећемо да калкулишемо

Радомир Николић, први човек крагујевачких напредњака, потврђује, за „Новости“, да ће следеће недеље покренути иницијативу за смену власти у том граду: – Не радимо то због политичких калкулација већ зато што је Крагујевац на ивици банкрота. Циљ нам је да удружимо комплетну политичку сцену и да подигнемо град. Имамо вољу и жељу за то, а за разлику од садашње власти, имаћемо одличну сарадњу и са републичком владом.

(Вечерње новости)