Прочитај ми чланак

Потез БРИКС који мења свет

0

brics07201403

(Синиша Љепојевић)

Русија, Кина, Бразил, Индија и Јужна Африка су пре шест година формирале неформалну групу познату као БРИКС а сада су створиле и прве заједничке институције. БРИКС није више неформална група. Тек завршени, редовни годишњи самит у бразилском граду Форталези означио је почетак институционализације сарадње земаља БРИКС, што је отворило потпуно нову димензију глобалних односа. Формирање институција групе земаља које чине основу савременог глобалног привредног развоја и инвестиционог кредитирања није само природан резултат промењених односа у свету него и наговештај будуће структуре дуго већ траженог новог светског поретка.

Прве две институције БРИКС су Развојна банка и заједнички фонд резервних валута. Развојна банка ће располагати капиталом у вредности од сто милијарди долара, а иста толика вредност ће бити и у заједничком валутном фонду. Тако ће уствари заједнички финансијски инвестициони потенцијал имати вредност од 200 милијарди долара. Седиште Развојне банке ће бити у Шангају, а првог директора ће дати Индија. Кина има и највеће учешће у почетном оснивачком капиталу те банке. Идеја о стварању такве банке је иницирана пре две године, и у међувремену су неке земље Запада иза сцене покушавале да спрече њену реализацију, а западни медији су чак исмевали такву могућност, али банка је створена.

brics07201404

УБИЈАЊЕ ГЛОБАЛНОГ ДОЛАРА

Развојна банка ће пре свега инвестирати у развој инфраструктуре и капиталне привредне пројекте у земљама БРИКС, али и у друге земље изван те групе. Треба подсетити да су земље БРИКС још пре две године у међусобној трговини прешле на локалне валуте, међусобна плаћања се више не врше као раније у доларима, него сопственим валутама, а на њихову међусобну размену отпада 45 одсто укупне светске трговине. У тим земљама живи више од трећине светског становништва. Укупан друштвени производ земаља БРИКС је нешто изнад 14.000 милијарди долара. Сада је све то и институционализовано, па се у том светлу види каква је то тектонска промена у архитектури глобалних финансија.

Упркос почетку грађења институција, руски председник Владимир Путин је изјавио у Бразилу да БРИКС неће постати војно-политички савез. Другим речима, неће бити нови политички блок, али БРИКС, према његовим речима, жели да ојача своју улогу у међународним пословима. Јер, рекао је руски председник, постоји потреба да се БРИКС одупре уценама Запада и да „парира“ систему „дављења“ земаља које нису сагласне са политиком Америке и њених савезника. Тако је сада, али само постојање те потребе за одупирањем Америци и Западу и јачањем међународне улоге врло брзо ће изродити и потребу даље институционализације БРИКС, макар се те институције и не звале блоком или војно-политичким савезом.

Наравно, то је процес, али очигледно да су земље БРИКС свесне такве потребе, и зато је овогодишњи самит у Форталези до сада најважнији скуп. У првим проценама тог скупа се пре свега указује да БРИКС више не рачуна на улогу Међународног монетарног фонда и Светске банке. Није само реч о њиховом незадовољству степеном сопственог утицаја у тим институцијама, који је потпуно несразмеран њиховој економској моћи, него и чињеници да су и Фонд и Светска банка постале најогољенији инструмент америчке политике у свету.

Такве оцене су уствари еуфемизам и замагљују ко је највише погођен институционализацијом БРИКС и стварањем Развојне банке и заједничког фонда валутних резерви. То су Америка и њен долар. Долар је као средство међународног плаћања и главна валута државних резерви још једини преостали ефикасан инструмент америчке доминације у свету и утицаја на финансијске институције. Све што Америка ради по свету, од ратова, рушења непожељних режима до санкција, је уствари покушај спасавања долара, све то ради због долара.

brics07201405

ГУБИТНИЦИ СУ НА ЗАПАДУ

Али тај доларски инструмент већ извесно време слаби а формирање Развојне банке БРИКС је до сада највећи ударац. То је највећи, мада се ударци већ дешавају, јер то је слика савремене реалности. Тако је, на пример, Кина прошлог месеца потписала велики уговор о инвестицијама у Великој Британији вредан око 400 милијарди фунти (око 650 милијарди долара), али плаћање је у локалним валутама, или фунтама или јуанима, нема долара. У преводу, и најближи амерички савезник Велика Британија пристала је на кинеске услове и елиминисање долара, јер то је нова реалност, а од нечега се мора и живети.

Још увек није јасно како ће Америка реаговати на најновији изазов. Јер мало је вероватно да може да бомбардује Кину, Бразил, Индију, Јужну Африку или Русију. За сада се, очигледно је, Америка ограничила на оно што најбоље зна – медијске манипулације и уцене које би требало да буду носиоци порука. Тако је најновији пакет америчких санкција према Русији због кризе у Украјини темпиран баш у време вести из Бразила како би се медијском кампањом о новим санкцијама „убила“ вест из Форталезе.

Све то је одавно припремано јер се знало шта ће се десити у Форталези, и то нема никакве везе са Украјином. Данима су иза сцене трајала америчка убеђивања савезника у Европској унији да се и они прикључе санкцијама како Америка не би била сама. Чак је Вашингтон и јавно запретио да ће Америка ићи и сама ако Европска унија неће, и на крају су и лидери Европе пристали на неку врсту нових санкција како би се очувало „јединство“ Запада. Све то личи на панику у америчким круговима изазвану ћорсокаком јер нема решења како да се спаси долар.

И у паници се, као и обично, праве грешке. Уместо „јединства“, Европска унија је другачијом врстом нових санкција показала потпуно супротно – да нема јединства међу атлантским савезницима и јаз међу њима се још више продубио. Истовремено, Америка новим санкцијама иде путем у односима са Русијом са којег, сада је јасно, тешко може да се врати. Отишло се ипак далеко. Како је оценио председник Русије, тим новим санкцијама односи двеју земаља су доведени у „безизлазну ситуацију“. Стварна жртва, међутим, неће бити Русија, него Европска унија и долар.

Време ће, као и увек, показати шта ће се из свега тога изродити, али нова светска реалност се више не може избећи. БРИКС је показао да нема намеру да игнорише ту реалност, а Запад, пре свега Америка, да и даље губи време, и то у корист своје штете.

(Нови стандард)