Прочитај ми чланак

Врање тужи НАТО због бомбардовања 1999. године

0

nato-rusija_7699_8318

ВРАЊЕ – Градимир Јовановић, први човек овдашње Партије уједињених пензионера (ПУПС), која је део владајуће коалиције у граду под Пржаром, на последњем заседању Скупштине затражио је од одборника подршку за идеју да локална самоуправа тужи НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом и последица које и данас трпе житељи Пчињског округа.

Око пет тона уранијумских метака „расејано“ је по нашој управној области, при чему више од 5.000 „метака“ у самом Врању – наводи Јовановић, уверен у то да грађани имају право да затраже правду пред Међународним судом за људска права у Хагу, због чега позива врањске адвокате да „пресавију табак“ и, у име града, напишу тужбу и траже одштету.

Јовановић има и још један, конкретан, предлог: да се од одштете добијене на име бомбардовања које је било противно међународном праву, без сагласности УН, те супротно Женевским и свим другим ратним конвенцијама изгради савремени болничко-дијагностички центар за лечење карцинома! Каже и да његова странка неће одустати од ове намере, тим пре што, тврди, има огромну подршку народа…

Ипак, у разговору са врањским адвокатима стиче се утисак да нема правне утемељености за реализацију овог предлога.

– Процедура не дозвољава тако нешто и једини пут којим би хипотетички могло да се иде, уколико постоји оштећеност, јесте то да грађани туже државу Србију, најпре Основном суду у Врању, па надаље, јер се пред Међународним судом могу појавити тек ако су незадовољни одлукама овдашњих правосудних институција, укључујући и Виши и Апелациони суд – објашњава адвокат Младен Васић, указујући и на околност да је у овом случају наступила апсолутна застарелост, јер је од (не)дела прошло десет година.

Његов колега Горан Стефановић, који је уједно и одборник у Скупштини града, такође сматра да не постоји правна утемељеност овакве одлуке и предлог дефинише као – демагогију.

– Сваки разговор на ову тему је излишан, јер није добро користити емоције и тренутну ситуацију, кад не постоје правни елементи за тако нешто – сматра Стефановић.

И градски већник задужен за здравство, др Александар Стајић, такође је скептичан, али не одбацује чињеницу да је Врању потребан центар за лечење карцинома.

– Подржавам све што је у интересу побољшања услова за лечење и дијагностику. Ипак, морам да приметим како не постоје доказ да је уранијум узрок евидентног пораста броја оболелих од рака. Јер, нека истраживања показују да је истоветан тренд присутан и у земљама које нису биле бомбардоване – закључује Стајић.

Извор: Вечерње Новости