Прочитај ми чланак

РАЧУНИЦА ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: За превоз и смештај – 400 евра

0
Кликните на слику да бисте је увећали

Кликните на слику да бисте је увећали

Најскупљи апратмани су у Будви и крећу се у просеку око 330 евра за 10 дана за четворокреветни смештај. Цене су ниже кад се иде ка Херцег Новом.

За разлику од путовања у Грчку, за Црну Гору туристи немају трошак издавања зеленог картона за аутомобил и међународне возачке дозволе, а због мање километраже знатно мање је потребно и за гориво. Уколико се ове године одлучите за летовање на Црногорском приморју, највише можете да уштедите на смештају.

Четворокреветни апартмани су просечно од 330 евра, колико је смештај у Будви, до мање од 300 евра, колико кошта апартман у Херцег Новом. Као по правилу, што ближи смештај тражите Будви, то је потребно издвојити више новца за ноћење. Препоручујемо да потражите смештај у Бечићима где је могуће пронаћи трокреветни апартман за 25 евра, а само сте три километра далеко од Будве и од неколико плажа (Плоче, Словенска, Трстено, Јаз, Рафаиловићи). Најбоље би било потражити и смештај изнад Јадранске магистрале, односно мало даље од саме обале, где уштеде могу бити знатне.

Када је реч о ценама хране и пића, као и у сваком летовалишту, што сте ближе плажи, то је скупље. Покушајте мало да прошетате и да уместо на самом шеталишту тик уз плажу попијете пиће и ручате пар стотина метара даље. Храна је јефтинија и до 30 одсто, примера ради, у Петровцу, док је у Херцег Новом и Бечићима цена роштиља тачно дупло јефтинија.

Праве уштеде можете да остварите и ако једноставно не идете аутомобилом на плажу, већ пешке. Паркинг се за готово све плаже у Црној Гори плаћа од једног евра по сату, док је целодневна карта и до пет евра. Зато или аутомобил паркирајте испред самог смештаја или мало даље од плаже, за десет дана уштеда је знатна.

За разлику од Грчке, у Црној Гори се на плажи плаћа закуп лежаљки и сунцобрана. Просечна цена је три евра по лежаљци, евро по сунцобрану, а најскупље је на Светом Стефану, где је за комплет потребно издвојити и 30 евра. Ипак, на свакој плажи постоји и слободан део без лежаљки, па је довољно да од куће понесете сунцобран, дебље пешкире и тако уштедите.

(Блиц, Фото: Графички студио Блица)