Прочитај ми чланак

НОВИ ПРОТЕСТИ: „Македонија Македонцима“ против „Скопље је срце Албаније“

0

NOVI PROTESTI Makedonija Makedoncima protiv Skoplje je srce Albanije

Вишедневни протести Албанаца у Македонији незадовољних пресудом у случају „Монструми“, прешли су границе те државе, док се Македонци путем друштвених мрежа позивају на антипротест, у петак 11. јула испред македонске владе, под слоганом „Македонија Македонцима“.

Са скупа у Тирани албански боксер Нури Сефери позвао је Македонце да „прекину насиље над Албанцима и поручио да Албанаца има укупно 10 милиона“.

„Ми смо мирољубив народ али у случају да нас неко натера бићемо пеисиљени да реагујемо и одговоримо… Схватите нећемо седети скрштених руку“, рекао је он.

Албанци у Македонији започели су протесте у петак након што је шесторици њихових сународника изречена доживотна казна затвора за свирепо убиство петорице младих Македонаца уочи Ускрса 2012. године.

Протест Албанаца из Македоније јуче се проширио на Тирану и друге албанске градове где се, како су јавили тамошњи медији, на десетине младих људи окупило у знак подршке Албанцима у Македонији. Протест је, како се наводи, организован преко социјалних мрежа, а разлог је то што је „македонска полиција употребила водене топове и шок боме на Албанце који су протеклих дана протестовали у више македонских градова“.

Једна од парола на тим протестима је била и „Скопље је срце Албаније“.

Један од организатора протеста, чије име медији не помињу, рекао је да није реч само о најновијем случају „Монструми“, већ о, како каже, покушају македонске државе да без доказа осуди други народ.

„Албанци у Македонији не могу да буду окарактерисани као радикална верска група већ морају да буду поштовани“, навео је рекавши да ће протести бити настављени, као и да албанска држава мора да се „избори за поштовање Охридског споразума“.

С друге стране, македонски лист Шекули најавио је да Македонци спремају антипротесте који ће бити одржани истог дана и у исто време када и албански.

„Хајде да се скупимо и да сачекамо проклете Албанце пред владом и да им покажемо да не могу да раде шта хоће са овом државом ширећи насиље.

Македонија је почела да личи на Палестину, али Скопље није Бејрут“, каже се између осталог у позиву Македонцима.

Очекује се да ће се албански протести проширити у петак када ће се Албанци са осталих албанских простора прикључити протестима.  На позив Македонаца на антипротест који је објављен на Фејсбуку одговорило је на стотине држављана те државе.

У позиву Македонцима пише:

„Поштовани Македонци, позивамо вас на протест у петак 11. јула испред Владе Републике Македоније. Зборно место испред владе…Очекујемо вас да дођете и да се окупимо у што већем броју и да пошаљемо поруку Влади Републике Македоније да ми Македонци нисмо подстанари у сопственој држави – Македонија Македонцима“.

Поводом протеста огласио се и лидер опозиционе Демократске партије Албанаца у Македонији Мендух Тачи који је негирао да је организатор протеста Албанаца, али их, како каже, подржава.

Он, наиме, сматра да је суђење у случају „Монструми“ некредибилно и затражио да се тај случај врати на почетак, као и да јавност буде упозната са свим детаљима процеса.

Тачи је, како се наводи портал Тајм на македонском језику, са тим захтевом на одвојеним састанцима упозао амбасадоре САД и ЕУ у Скопљу Пола Волерса и Аива Ораву.

Оценивши да је овај процес „прелио чашу“ дугогодишњих проблема и дискриминације Албанаца, Тачи је рекао да су протести Албанаца у Македонији последњих дана очекивани и легитимни, али је од демонстраната затражио да се уздрже од насиља.

Од албанске партије Демократска унија за интеграције, која учествује у власти, Тачи је затражио да реши „дилеме око судског процеса ‘Монструми’ оценивши да је њихово обећање дато члановима породица осуђених било дволично“.

(Танјуг, Блиц)