Прочитај ми чланак

„Мa нек иде живот“: Докторат Синише Малог такође плагијат

0

Sinisa Mali

БЕОГРАД – Портал Пешчаник објавио је у среду анализу доктората градоначелника Београда Синише Малог за који је, како тврди аутор Раша Карапанџа, установљено да је плагијат.

Аутор текста “Велике тајне Малог мајстора – Или како је Синиша Мали украо докторат” је професор финансија на EBS Business School.

Мали је 2013. године одбранио докторску тезу под називом “Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и искуства Србије” на Факултету организационих наука Универзитета у Београду и тако стекао звање доктора наука.

“То звање стекао је незаслужено. Докторска теза господина Синише Малог један је од најгорих плагијата с којим је српска јавност имала прилике да се до сада сусретне”, написао је Карапанџа и додао да студентске радове чита последњих десетак година и да му је то посао.

Карапанџа је у анализи навео да на готово свим странама дисертације постоји одређени проценат неоригиналног текста, а да је на више од једне трећине страна своје докторске тезе Мали преписао чак 33 одсто или више текста.

Карапанџа је навео пример за страницу 125 где Мали износи “свој” закључак у четвртом поглављу, као и да се потпуно идентичан текст налази на страници 26 рада који су написали професори Борис Беговић, Бошко Живковић и Бошко Мијатовић под насловом “Нови модел приватизације у Србији” који је објавио Центар за либерално-демократске студије.

“Мали је у свом плагирању био надасве еклектичан – узимао је и из туђих докторских дисертација и научних чланака, али није се либио ни Википедије ни неких двадесетак страна дословног преписивања садржаја сајта Агенције за приватизацију. Мали није само мало крадуцкао, већ је плагирао и читава поглавља”, навео је Карапанџа.

Према његовом мишљењу, поред Малог одговорност лежи и на члановима његове комисије, који су му дозволили да “овакав накарадни докторат одбрани”.

Ментор Синиши Малом био је редовни професор Факултета организационих наука Јашко Ондреј, а чланови комисије ванредни професор Факултета организационих наука Слађана Барјактаревић-Ракочевић и редовни професор Економског факултета Драган Ђуричин.

Карапанџа је позвао Синишу Малог да поднесе оставку на функцију градоначелника Београда, а Универзитет у Београду да му одузме титулу.

У биографији Раше Карапанџе, која се може наћи на интернету, наводи се да је професор финансија на EBS Business School.

Докторирао је економију на Barcelona Graduate Scool of Economics, University Pompeu Fabra. Провео је две године на University of California at Berkeley и на New York University. Био је члан тима Института за физику који је креирао први српски супер-рачунар. Радио је за УНИЦЕФ и УНЕСКО.

(Бета)