Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Исламизам или „понижење“?

0

siptari-protest

Албанци који протестују у Македонији поручују да не желе да трпе режим који их увек криви. Од демонстрација се оградиле Приштина и Тирана.

Породице осуђених на доживотну робију најавиле су да ће протести у Скопљу и другим македонским градовима, који су у петак и за викенд попримили насилан облик, бити одржавани све док осуђени – њих шесторица – не буду пуштени на слободу. Шесторица Албанаца су осуђена на доживотни затвор због убиства петорице младих Македонаца у Смилковцу код Скопља у пролеће 2012.

“Тражимо једино правду, не милост… Нашим породицама, али и нашем народу нанета је велика неправда. Они су понизили наш народ, нашу веру, праве нас терористима и убицама како би забашурили неке прљавштине самог режима“, рекао је за агенцију ИБНА Бедри Ајдари, брат једног од осуђених.

“Други демонстранти такође кажу да садашњи режим који оркестрира суђења против Албанаца не може бити толерисан“, наводи се у извештају ове агенције. “Више не можемо да трпимо. Јасно је да овај режим увек криви Албанце. И даље смо дискриминисани, а наши корумпирани политичари нас присиљавају да излазимо на улице“, казао је за ИБНА Илир, студент из Скопља.

У Скопљу су у петак одржане демонстрације у којима је повређено више од 20 особа, а шест је приведено. У суботу су демонстрације настављене у Гостивару и Струги. Протести се одржавају и у Дебру, Охриду, Куманову и Тетову.

Демократска унија за интеграцију (ДУИ), која је коалициони партнер владајуће ВМРО-ДПМНЕ премијера Николе Груевског, апеловала је на мирне протесте како би се институцијама пружила шанса да “расветле пресуде“. Током недељног насиља у Тетову, демонстранти су покушали да се домогну зграде у којој је локални огранак ДУИ.

Највећа албанска опозициона странка Албанска демократска партија саопштила је да подржава протесте, али да они морају бити контролисани. “Подржавамо протесте, али смо такође рационални. Желим да позовем све Албанце да не губе наду у демократски процес и наше савезнике – НАТО, ЕУ и САД“, рекао је лидер ове партије Мендух Тачи.

ВМРО-ДПМНЕ је оценила да део „албанских медија“ пресуде у случају названом “Монструм“ представља као политичке, партијске или донете под политичким притиском. „ВМРО-ДПМНЕ и њено руководство никада себи не би дозволили да врше притисак на суд или судије или да их питају за било шта, а најмање за то да неки људи буду осуђени на доживотни затвор, а да су они притом невини или да нема доказа да су криви“, наведено је у саопштењу владајуће странке.

“Већ је устаљена пракса дела уредника и новинара медија на албанском језику, као и неких аналитичара и политичара, да у свакој кризној ситуацији упиру прстом директно или индиректно на ВМРО-ДПМНЕ и на њено руководство окривљујући нас за све што је у вези са изазивањем негативних сентимената међу Албанцима у Македонији. Када је реч о овако крволочном убиству, за нас је неприхватљиво да било ко ствари посматра етнички или верски, или да пак лепи етничке и верске етикете, али исто тако и политичке и партијске, и да оптужује да је неко средио да се тако пресуди, зато што вероватно мрзи Албанце“, наводи ВМРО-ДПМНЕ додајући како су у тој партији убеђени да за петорицом убијених младих и невиних људи „подједнако жале и Македонци и Албанци и Турци и Роми и Срби, Бошњаци, Власи и и остали и хришћани и муслимани и атеисти“.

Лист Дневник пише да је организација протеста до сада “приписивана друштвеним мрежама“, а да су се од демонстрација оградиле Приштина и Тирана. Владе Албаније и Косова, пише лист, сматрају да су протести у великој мери исламистички и злоупотребљени од “елемената и особа с верском позадином“.

“Нема протеста, организованог из ма каквих побуда, који не може бити злоупотребљен. Од попуњавања “борбених редова“ малолетницима, који су најчешће и најдоступније „топовско месо“ сваког протеста, до радикалних верских и националистичких порука на скуповима организованих под мотом правде и истине“, наводи коментатор скопских новина.

Груевски: Групе против народа 

Премијер Македоније Никола Груевски изјавио је јуче да је право на протест демократско право сваког грађанина, али је додао да насиље неће бити толерисано, објављено је на сајту Нетпрес, пренела је Бета. Груевски је рекао да Министарство унутрашњих послова “професионално обавља свој посао“ и да “неће дозволити да ситуација ескалира“.

Груевски је оценио да протести због пресуде за убиство македонских младића „немају политичку позадину, али да их покрећу групе или организације које раде против интереса државе“, наводи Нетпрес.

Македонски премијер изјавио је да званично Скопље неће толерисати протесте Албанаца, који се одржавају у више градова Македоније.

Уверени у политизованост судова

Протести нису само последица пресуде суда у Скопљу, већ међуетничких проблема и напетости. Они су такође и последица немогућности да се овај судски процес третира као било који други. Људи сматрају да је процес био политички“, изјавио је аналитичар Петар Арсовски.

(Б92)