Прочитај ми чланак

Полицајци шок бомбама на Албанце у Тетову!

0

Protesti-tetovo

Полиција у македонском граду Тетову употребила је данас шок-бомбе да растера неколико стотина албанских демонстраната, незадовољних пресудом изреченом шесторици њихових сународника, који су осуђени на доживотну затворску казну због убиства петорице младих Македонаца уочи ускрса 2012. године у Смилковцу.

У Тетову је око 600, углавном младих Албанаца, бацало каменице на полицију испред седишта албанске партије ДУИ која је партнер у влади Македоније.

Полиција је силом растурила окупљене, а локални медији су јавили да је повређено двоје демонстраната, пренео је АП.

Протеста је данас било и у престоници Скопљу, као и у западним градовима Струги, Кичеву, Гостивару и Дебру, али су, према речима портпарола македонске полиције Иве Котевског, прошли без инцидената.

Протести су почели у петак, када је у Скопљу, у жестоким сукобима полиције и Албанаца, повређено око 20 полицајаца и демонстраната.

ЕУ, САД, ОЕБС и НАТО су у суботу у заједничком саопштењу позвали грађане Македоније да се уздрже од насиља, после протеста Албанаца у петак, током којих је полиција употребила сузавац, шок бомбе и водене топове да би растерала насилне демонстранте.

(Тањуг)