Прочитај ми чланак

Јелко Кацин: Србији у интересу да независност Косова прихвати као чињеницу

0

jelko-kacin-1353366125-231668

БРИСЕЛ – Словеначки либерал Јелко Кацин, који се после осам година на месту известиоца Европског парламента за Србију опрашта од те функције, каже да економски интереси Србије леже готово потпуно у интеграцији у ЕУ, што је и политички приоритет ове владе, а ономе ко га буде наследио поручује да се не удвара Србији.

Упитан шта би саветовао свом наследнику, кога ће Европски парламент именовати ових дана, одлазећи известилац каже да би му пре свега поручио да се не удвара Србији, јер то може да произведе контраефекат.

“Лажне похвале и ласкање нису приступ које би грађани Србије некритички купили. Они траже промјене и зато известилац не сме да хвали статус кво, него да инсистира на бољим решењима и убедљивим резултатима, пре свега на подизању животног стандарда”, каже за Танјуг Кацин.

Током осам година на месту известиоца Европског парламента за Србију Кацин је у добром делу српске јавности био препознатљиво лице Европске уније. У том својству, често је био предмет жестоких критика, а повремено су се чули и захтеви да му се откаже гостопримство. Он се ових дана, након пораза на европским изборима, коначно опрашта од функције.

“Ја сам свој рад и напоре посветио пре свега помагању Србији и њеним политичким елитама у разумевању реалних очекивања и стварању позитивније климе према Србији унутар ЕУ и ЕП”, каже Кацин, додајући да је себе повремено видео као “колатералну штету” у обрачунама унутар српске политичке елите.

“Упорно сам бранио Србију, промовисао истински напредак и указивао на заостатке, неприхватљиве праксе и странпутице, а то се многима није свидело”, објашњава он, додајући да је поносан на искорак који је Србија остварила на европском путу током његовог мандата.

Подсећајући да је за то време Србија добила визне олакшице, потписала Споразума о стабилизацији и придруживању, постала кандидат и почела преговоре о придруживању, Кацин указује да је то резултат политичког сазревања бирачког тела.

“Није реч само о одрицању од националистичке реторике деведесетих и окретању будућности”, каже он и додаје да је кључна промена настала тек када су бирачи коначно казнили позерство и празне флоскуле и у очекивању промена наградили борбу против корупције.

Бивши известилац, међутим, упозорава да поверење које је актуелна власт добила на претходним изборима може врло лако да се изгуби.

“Људи живе тешко и добро препознају рак ране српског друштва и болести економије, посебно на пољу корупције”, каже он, указујући да ће политичке елите, ако не покажу конктретне резултате, брзо изгубити подршку јавности, па и застати на путу ка и у ЕУ.

Упитан да ли је оправдана бојазан да би Србија могла да одустане од приближавања ЕУ и да се окрене Русији, Кацин одговара да то није реална опција.

“Економски интереси Србије леже готово потпуно у интеграцији у ЕУ, а то је и политички приоритет ове владе”, указује он, подсећајући да су све државе у српском окружењу или чланице ЕУ, или на путу да то постану.

Када је реч о Косову, Кацин као и већина посланика ЕП подржава независност покрајине и сматра да је Србији у интересу да је прихвати као чињеницу.

“Косово убрзано ствара своје институције, функционалну правну државу и брзо ће доказати да је и оно у потпуности посвећено европском путу. Уз помоћ Срба на Косову и Србије то може и брже и боље”, тврди он.

Сад већ бивши европски парламентарац избегао је директан одговор о даљим корацима у својој каријери, али је рекао да не намерава да се врати на словеначку политичку сцену.

“Десет година у Бриселу и искуство које сам овде стекао знатно су ми проширили хоризонте”, каже, и додаје да очекује да ће трајно остати везан за процес проширења ЕУ и регион Западног Балкана.

(Танјуг)