Прочитај ми чланак

ЕУ прети: Уговор о Јужном току у супротности са споразумом са ЕУ

0

BAROZO_620x0

Државни врх упозорен да је уговор око „Јужног тока“ у супротности са енергетским споразумом који Србија има са ЕУ.

Како „Блиц“ сазнаје, овај став је пре неколико дана домаћинима у Београду још једном јасно поновио председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Извор „Блица“ из дипломатских кругова наводи да је први човек ЕК нагласио да Руси не могу имати монопол.

– Не могу бити произвођач, дистрибутер и власник дистрибутивне мреже. То се коси са европским стандардима и европским законодавством – каже „Блицов“ извор.

Он додаје да то колико је ова тема битна за Брисел говори чињеница да је међу закључцима Европског савета са састанка одржаног 26. и 27. јуна и питање енергетике.

– Енергетска заједница којој је циљ да прошири законодавство ЕУ на земље које су у процесу приступања треба да буде ојачана како би се осигурала пуна имплементација европског законодавства у тим земљама – стоји у закључцима Европског савета.

То значи да преузете обавезе из енергетског споразума који је Србија потписала са ЕУ треба да буду поштоване и спроведене. Практично, на терену, када је реч о „Јужном току“, усклађивање са европским законодавством било би увођење трећег партнера у део посла.

Изградња гасовода „Јужни ток“ кроз Србију регулисана је Споразумом о сарадњи у области нафтне и гасне привреде који је потписан 2008. године. Тада је Србија већ била чланица Енергетске заједнице, која је основана 2005. године.

Споразум са Русима им даје право на коришћење свих капацитета гасовода и подземног складишта гаса „Банатски двор“, што практично онемогућава трећег партнера, а што је основа споразума са ЕУ.

На позиве „Блица“ није одговарао ни Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“. Иначе, Премијер Александар Вучић 7. и 8. јула боравиће у Москви. Како се очекује, једна од тема биће „Јужни ток“.

Министар енергетике Александар Антић каже за „Блиц“ да је „Јужни ток“ европски, а не само српско-руски пројекат.

– Србија одговорно приступа свим преузетим обавезама. Наћи ће се решење које ће омогућити реализацију пројекта. Али оно што наглашавам јесте чињеница да су део плана и пројекта и шест чланица ЕУ. Ми очекујемо да се постигне договор на релацији Брисел-Москва. Пројекат је за Србију важан, јер је развојни и једна од највећих инвестиција. „Јужни ток“ Србији гарантује енергетску безбедност тако да са оптимизмом очекујемо наставак договора на релацији Брисела и Москве – каже Антић.

(Блиц)