• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • РУСИЈА НАМ ЈЕ ПОКАЗАЛА ПУТ: Патриотизам као предуслов економског опоравка
Прочитај ми чланак

РУСИЈА НАМ ЈЕ ПОКАЗАЛА ПУТ: Патриотизам као предуслов економског опоравка

0

putinekonomijaОд када су доведене на власт уз помоћ НАТО бомби и америчке обавештајне службе прозападне партије спроводе реформе. Већ 14 година оне експериментишу у Србији.

Њихови лидери су давно обећали грађанима да ће одрицање од националних интереса и испуњавање свих захтева Вашингтона и Брисела довести Србију до економског напретка и богатства. Међутим економска ситуација у држави је све тежа, а становништво све мање верује у могући опоравак.

Како су медији јавили потрошња по становнику у Србији је, по проценама европског завода за статистику Еуростат, прошле године износила 43 одсто просека Европске уније. Стварна индивидуална потрошња по становнику, као мерило материјалног благостања домаћинстава, исказана стандардима куповне моћи, кретала се прошле године у распону од најнижих 49 одсто ЕУ просека у Бугарској до највиших 138 одсто у Луксембургу.

У Привредној комори Србије су израчунали да је потрошња хране у паду! Троши се мање хлеба, пецива, млека, шећера, воћа и поврћа. Просечан рачун у продавници је пао с непуних 600 динара на 300, а грађани у веће куповине иду само једном месечно. У Унији послодаваца Србије наводе податак да су појединачне куповине од 2008. године, пале за 30,4 одсто. Само за најважније животне потребе просечној четворочланој породици у Србији потребно је најмање 120.000 динара што је двапут више од износа званичне просечне потрошачке корпе за домаћинство.i

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић изјавио је да 24 одсто грађана Србије живи у ризику од сиромаштва што показују последњи резултати анкете спроведене у Србији на узорку од неколико хиљада грађана. Уз све то, Србија се нашла на трећем месту по индексу сиромаштва међу 90 држава, у анализи коју је спровео познати Институт Кејто из Вашингтона. Као главни разлог што се наша држава пласирала тако лоше наводи се све већа стопа незапослености. Листу предводи Венецуела са индексом 79,4, а следе Иран са индексом 61,6 и Србија са индексом 44,8, објављено је на сајту тог института. Просечна плата у Србији износи око 400 евра, у Хрватској је 730, у Словенији готово 1.000, а у земљама Западне Европе и до 4.500 евра.ii

Јавне финансије су у подједнако тешком положају. Дефицит буџета Србије закључно с мајем ове године износио је 114,6 милијарди динара, саопштило је Министарство финансија.

„Овогодишњи фискални дефицит у Србији биће највећи у новијој економској историји од завршетка хиперинфлације. То ће бити и највећи фискални дефицит који ће бити остварен у Европи ове године“ упозорио је професор Економског факултета у Београду др Милојко Арсић.iii

Boris-Aleksic
О аутору

Борис Алексић је дипломирани је правник, бивши правни саветник др Војислава Шешеља и бивши народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Ситуација сваким даном постаје све гора.

„Према нашим проценама дефицит би могао да износи 2,8 милијарди евра, односно да буде на 8,7 одсто БДП-а, што је знатно више од ионако високих ранијих прогноза. Готово да неће бити државе у свету која ће имати већи буџетски дефицит, свакако је неће бити у Европи“, потврдио је и Владимир Вучковић из Фискалног савета. Он наводи да је Србија све ближе предстечајном стању, а ако се ништа не промени доспеће до јавног дуга у износу од чак 80 одсто БДП-а.

„Међународна пракса показује да од четири државе са толиким нивоом дуга, три упадају у кризу јавног дуга, на неки начин у стање банкрота. Ако се нешто не промени, морамо да се уздамо у луду срећу да ћемо бити она једна од четири, а то никада није добар план“, каже Вучковић.iv

Наш јавни дуг прошлог месеца износио 20,65 милијарди евра, што је 62,9 одсто пројектованог БДП, а закон допушта свега 45 процената. Србија се задужује више од милион и по евра сваког дана. Најновији подаци показују да је у току маја јавни дуг повећан за око 54 милиона евра. Европски стандарди налажу да јавни дуг државе не сме да пређе 60 одсто њеног БДП-а.v Поред тога нови Закон о раду се пише по диктату Немачке, САД и ММФ-а, а његов основни задатак је да драстично смањи права радника и олакша њихово отпуштање.

„Ми идемо на сасвим супротну страну – ка друштвима типа Бангладеша, Вијетнама, Јужне Азије, где нешколована радна снага без икаквих права за два долара прави патике“, рекао председник Уједињених гранских синдиката Независност Бранислав Чанак и додао „Прошле недеље имали смо састанак са премијером и министром рада, Александром Вучићем и Александром Вулином, и изгледало је да смо се договорили да помогнемо у смањењу притисака из Немачке да се усвоји Закон о раду, а сада нам се иза леђа хитно усваја тај закон.“vi

Дакле Србију у којој незапосленост износи 20,8 проценатаvii, ускоро очекују нова масовна отпуштања радника. Они који остану на радним местима прихватиће смањење зарадe и других права да не би и сами завршили на улици. Како је све то могуће када је Београд испунио све захтеве Запада?

Најпре ваља подсетити да су према истраживањима независних новинара из Вашингтона бизнисмени повезани са републичким властима од 2000. године опљачкали и изнели из Србије најмање 51 милијарду долара.viii Уместо да се овај новац искористи за економски опоравак државе он је изнет на Запад. Исти лопови су покрали милијарде долара које је држава у време Слободана Милошевића због санкција УН држала на Кипру. Дакле Запад и његове марионете у Београду су омогућили тај лоповлук. САД и ЕУ су довеле на власт политичаре који ће наставити њихову политику према Србији.

eu robovib0

Интерес Запада никад није била јака, већ напротив слаба и разједињена Србија. Прозападна политика је на крају мандата Бориса Тадића била на издисају, али су јој нови живот удахнули конвертити – напредњаци. Издајом Косова и Метохије путем противуставног Бриселског споразума они су фактички пристали на стварање велике Албаније. Александар Вучић и Томислав Николић нормализују односе са шиптарским терористима и трговцима људским органима и заташкавају њихове злочине. Међутим, жртвовање националних интереса наравно није довело до економског опоравка Србије. Напротив оно је продубило кризу и довело до економске пропасти Србије. А све то смо могли да видимо на примеру Русије.

Пре нешто више од 15 година Русија је била пред сломом јер се њено руководство предвођено Борисом Јељцином додворавало Западу. Русија је престала да буде светска сила, тонула је у економску беду, а САД и ЕУ су припремале њен распад и пљачку руског природног богатства. Међутим, тада је на власт дошао Владимир Путин. Са својим сарадницима он је чврсто одлучио да заштити националне интересе Русије. Москва је престала да слуша савете Запада. И ево резултата. У Русији се десио економски бум! БДП је са 195 милијарди долара у 1999. години повећан на 2,308 милијарди долара у 2014. години. БДП по глави становника је са 1,320 долара скочио на 16,375 долара. Инфлација је у истом периоду пала са 36,5% на 7,6% и то поред кризе у Украјини. Руске резерве злата су 1999. године биле вредне 12,6 милијарди долара, а данас 468,7 милијарди долара. Пензије су у просеку повећане са 500 рубаља на 12,000 рубаља, док су зараде порасле са 1,522 рубље на 33,000 рубаља.ix Поред тога незапосленост је у Русији у мају ове године пала на историјски минимум од 4,9 одсто, са 5,3 посто у априлу, објавила је руска агенција за статистику Рос стат.x Уз све то Русија је поново светска сила и гарант вишеполарног света.

На примеру Русије видимо да без обнове патриотизма и заштите националних интереса нема наде за било какав, па ни економски опоравак државе. Само уједињена нација око руководства које брани отаџбину, поштује устав и законе може да крене напред. Русија нам је показала пут. Кренимо њиме!

i http://www.dnevnik.rs/ekonomija/pristojan-zivot-porodicu-kosta-260000-dinara-mesecno

ii http://www.dnevnik.rs/ekonomija/na-ivici-siromastva-gotovo-cetvrtina-stanovnistva

iii http://www.dnevnik.rs/ekonomija/imacemo-najvecu-rupu-u-budzetu-u-evropi

iv http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=06&dd=24&nav_id=866930

v http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Zaduzujemo-se-vise-od-milion-i-po-evra-dnevno.sr.html

vi http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/nemacka_pise_i_zakon_o_radu.4.html?news_id=284076

vii http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/463203/U-Srbiji-polovina-nezaposlenih-stara-izmedju-30-i-50-godina

viii http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:458538-Majkl-Hadson-za-Novosti-Iz-Srbije-izneta-51-milijarda-dolara

ix Види: http://www.cbr.ru/Eng/hd_base/

x http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=06&dd=20&nav_id=864964

(Фонд стратешке културе)