Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Руси, због Капела, прошли као Италијани

0

rusija alzir fudbal6_ig

Вахид Халилхоџић водио је Алжир до историјског успеха. Ремијем са Русијом од 1:1 у последњем мечу групе Х, „пустињске лисице“ су дошле до другог места, па ће у осмини финала играти против Немачке, док је прву позицију оверила Белгија победом над Јужном Корејом са 1:0.

Све је почело по италијанском сценарију какав је Фабио Капело само могао да пожели, идеалном за Русију. Само шест минута било је потребно његовој екипи да поведе против Алжираца, после центаршута Комбарова са леве стране, Кокорин је главом закуцао лопту под пречку, а акција је подсетила на најбољу прилику против Белгије.

Успех за историју

На претходних седам Мундијала само је по једна афричка репрезентација успела да преброди групну фазу, а овим успехом Алжир се придружио Нигерији у нокаут фази такмичења у Бразилу за нову страницу историје фудбала.

Управо против „ђавола“ је Кокорин са петерца при резултату 0:0 пред крај полувремена пропустио шансу да донесе вођство Русима, али је сада на почетку меча затресао мрежу, и за Русе је успаванка могла да почне.

Задовољни резултатом и својим првим вођством на Мундијалу, чували су резултат и успело им је да умртве игру Алжираца који се распуцао са 4:2 против Кореје, што је из такта избацило њиховог селектора Вахида Халилхоџића.

Руси су у 47. минуту прокоцкали шансу да се додатно приближе осмини финала када је Самедов био у дуелу „1 на 1“ са голманом Мболијем после дуплог паса са Кокорином, чувар мреже је излетео и скратио угао, а казна за пропуштену прилику стигла је нешто касније.

Браими је у 60. минуту центрирао из прекида са леве стране, лоше чувани Слимани је на другој стативи главом затресао мрежу за 1:1, а Алжирци могу да захвале на лошој процени и голману Акинфејеву, који је поново подбацио после кикс-гола Кореје у првом колу.

Улоге су се промениле и Алжир је постао селекција која је могла да чува резултат, што је успешно радила до самог краја утакмице чекајући нестрпљиво последњи судијски звиждук.

Били су пулени Вахида Халилхоџића и бољи на терену, таквом игром су чували бод који их је заслужено одвео до другог места у групи Х и на мегдан Немачкој у осмини финала.

Белгија није блистала у овој групи, али је трећим тријумфом, односно минималном победом над Јужном Корејом оверила прву позицију за дуел са САД у борби за четвртфинале Мундијала.

Алжир – Русија 1:1 (0:1)
(Слимани 60 – Кокорин 6)

Стадион: Арена де Баишада, Куритиба Судија: Кунејт Чакир (Турска)

Алжир: Мболи, Манди, Белкалем, Халиш, Месба, Међани, Бенталеб, Фехули, Браими (од 71. Јебда), Ђабу (од 77. Гилас), Слимани

Русија: Акинфејев, Комбаров, Игнашевич, Березутски, Козлов, Фаизулин, Глушаков (од 46. Денисов), Шатов (од 67. Џагоев), Кокорин, Самедов, Кержаков (од 81. Кануников)

Табела, група Х:

Белгија           3 3 0 0 4:1 9
Алжир             3 1 1 1 6:5 4
Русија              3 0 2 1 2:2 2
Јужна Кореја 3 0 1 2 3:6 1

 (Блиц)