Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Белгија максимална, Кореја слаба и са играчем више

0

belgija juzna koreja fudbal ig

Фудбалска репрезентација Белгије забележила је и трећу победу у групи Х, савладавши Јужну Кореју са 1:0 (0:0), па ће у осмини финала играти против САД.

У другом дуелу у групи, Алжир је ремијем са Русијом (1:1) остварио историјски успех пласманом у другу фазу, где селекцију Вахида Халилхоџића чека Немачка.

После победе над Русијом за обезбеђивање осмине финала, селектор Марк Вилмотс био је одушевљен због опције да одмори играче, и држао се онога што је рекао. На клупи су остали Компани, Вермален, Алдервирелд, Витсел, Азар, Де Брујне и Лукаку, али је изведени састав био довољно јак да испрати Корејце кући.

Најбоља шанса првог полувремена виђена је у 25. минуту – Вертонген је извео аут са леве стране у казнени простор Кореје, тамо је највиши био Фелаини и главом спустио лопту до Мираласа, његов покушај је изблокиран, а лопта се одбила до Мертенса који ју је усамљен са седам метара пребацио преко пречке уместо да затресе мрежу.

Није се ни Куртоа међу стативама досађивао, када су се Корејци ослободили притиска Белгије, Ки је у 30. минуту гађао доњи леви угао и изједначење је спречила правовремена интервенција, а утисак је Марку Вилмотсу покварио само директан црвени картон Дефуру, због неопрезног уласка у дуел и гажења ноге Кима.

Освежио је додатно састав селектор Белгије тек у 60. минуту убацивши у игру Чадлија и Ориђија, најмлађег дебитанта и голгетера у историји репрезентације, који има заслуге за једини погодак на мечу. Његов ударац је одбио голман Кореје Ким, па је Вертонгену преостало само да пошаље лопту у мрежу.

То је било довољно за максималан учинак пред одмор који ће потрајати до уторка, када ће се Белгија састати са селекцијом САД у осмини финала. Победник овог дуела ће у четвртфиналу играти против бољих из дуела Аргентина – Швајцарска.

Јужна Кореја – Белгија 0:1 (0:0)
(Вертонген 78)

Стадион: Сао Пауло Арена Судија: Бенџамин Вилијамс (Аустралија)

Јужна Кореја: Сонг-Гу Ким, Јонг Ли, Хонг, Јунг-Гвон Ким, Јун, Хан (од 46. Кјун-Хо), Ки, Чунг-Јонг Ли, Ку, Сон (од 73. Хјунг-Мин), Шин-Вук Ким (од 66. Бо-Кјунг)

Белгија: Куртоа, Ван ден Боре, Ван Бујтен, Ломбартс, Вертонген, Дембеле, Дефур, Фелаини, Миралас, Мертенс (од 60. Ориђи), Јанузај (од 60. Јанузај)

Табела, група Х:

Белгија            3 3 0 0 4:1 9
Алжир             3 1 1 1 6:5 4
Русија              3 0 2 1 2:2 2
Јужна Кореја 3 0 1 2 3:6 1

(Белгија)