Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ – ПАЛА „ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ“ О РЕМИЈУ: САД у осмини финала уз пораз

0

nemacka sad fudbal righ

Фудбалска репрезентација Немачке победила је САД са 1:0 (0:0) голом Томаса Милера у 55. минуту, а обе селекције су се пласирале у осмину финала Мундијала из групе Г, захваљујући томе што је Португал са 2:1 победио Гану и има слабију гол-разлику.

Милер најављује нове рекорде

Гол Томаса Милера за вођство против САД био је његов девети на светским првенствима, чиме је престигао легендарног Дијега Марадону и Рудија Фелера, а изједначио се са Зелером и Карл-Хајнцом Руменигеом.

Дуел Американаца и Немаца био је и дуел и два бивша сарадника, селектора Јиргена Клинсмана и Јоакима Лева, који је решио да мало измени састав у односу на прве мечеве, па су од почетка шансу добили Швајнштајгер и Подолски.

И једнима и другима је одговарао реми за миран одлазак у осмину финала, није се знало ко је гласнији у најавама да ће се нападати тријумф, а епилог првог полувремена био је писан по сценарију свих који су очекивали пријатељски меч.

У почетку су „панцери“ вршили притисак, највише преко десног бока и предводници су били Озил и Милер, да би се око средине полувремена Американци ослободили, па је Зуси ушао у шансу искоса са леве стране, пославши лопту преко гола.

Он је у 30. минуту био и актер комичног судара са судијом Ирматовим после ког је завршио на земљи, а после тога је тек виђена озбиљнија претња по САД.

Озил је оштро шутирао по клизавом терену искоса са леве стране, али право у Хауарда, што је било практично све вредно помена, виђено у првих 45 минута.

У свлачионици, Лев је решио да на клупи остане Подолски и на терен пошаље Мирослава Клосеа, жељног гола којим би са 16 погодака био испред легендарног Бразилца Роналда као најбољи мундијалски стрелац.

Није успео да искористи један центаршут Швајнштајгера за жељени учинак у 52. минуту, да би нешто касније мрежу затресао расположени Милер, пославши лопту елегантним ударцем са ивице шеснаестерца у доњи десни угао у малу мрежу за коначан резултат.

Тим поготком је пала у воду „теорија завере“ или већ „виђени“ сценарио о коме се говорило уочи овог меча, али су ове две селекције по свему приказаном заслужено прошле у осмину финала из групе Г.

Кристијано Роналдо је већи део Мундијала преспавао, касно се пробудио само да донесе Португалу недовољну победу над Ганом од 2:1, пошто он и његови саиграчи пакују кофере за повратак из Бразила због слабије гол-разлике и поред истог броја бодова са Американцима.

САД – Немачка 0:1 (0:0)
(Милер 55)

Стадион: Арена Пернамбуко, Ресифе Судија: Равшан Ирматов (Узбекистан)

САД: Хауард, Џонсон, Гонзалез, Беслер, Бизли, Бекерман, Џонс, Зуси (од 84. Једлин), Бредли, Дејвис (од 59. Бедоја), Демпси

Немачка: Нојер, Хеведес, Хумелс, Мертесакер, Боатенг, Лам, Крос, Швајнштајгер (од 76. Геце), Озил, Милер, Подолски (од 46. Клосе)

Табела, група Г:
Немачка  3 2 1 0 7:2 7
САД          3 1 1 1 4:4 4
Португал 3 1 1 1 4:7 4
Гана          3 0 1 2 4:6 1

(Блиц)