Прочитај ми чланак

СП 2014: Узалудан гол; Роландо пакује кофере

0

gana portugal fudbal 3_origh

Фудбалери Португала победили су Гану са 2:1 на крају такмичења у групи Г, али нису имали разлоге за задовољство. То је било недовољно за пласман у осмину финала Мундијала, у коју ће отићи САД због боље гол-разлике, а после пораза од Немачке са 1:0 голом Томаса Милера.

Све четири селекције групе Г имале су прилику за осмину финала пред последње коло, а најмање шансе давале су се Гани, нарочито после скандала у табору репрезентације. Селектор Апија је избацио две звезде тима, Сулија Мунтарија и Кевина Принца Боатенга због туче и расправе са члановима стручног штаба, и то на дан кад су специјалним авионом играчима послате премије за пласман на Мундијал у укупном износу од три милиона долара.

Гијан за историју

Гол Гијана није био само за изједначење против Португала, већ и његов шести на светским првенствима, па је нападач Гане постао најбољи афрички стрелац у историји Мундијала.

Поједини фудбалери Гане су и заборавили на сукобе кад су добили обећани новац, фоторепортери су „ухватили“ моменат када је Џон Боје љубио добијени свежањ новчаница, а баш он је могао да постане трагичар меча постигавши комичан аутогол у 30. минуту.

У жељи да отклони опасност са ивице петерца, несмотрено је захватио лопту погодивши и пречку и стативу, после оштрог центаршута Велоса. До тада су Португалци нападали, покушавали да искористе проблеме и ослабљеност у саставу Гане, Роналдо је погодио и пречку, један ударац му је зауставио Дауда, док је Гијан на другој страни само послао лопту у наручје Бету.

Мреже су мировале до 57. минута када се уздрмана Гана вратила у борбу за осмину финала, и то рекордерским голом Гијана. Послао је главом лопту у мрежу на асистенцију Квадва Асамое, и гол за преокрет значио би и одлазак Гане у нокаут фазу, у случају да на мечу САД – Немачка остане 0:1.

Наде и калкулације афричке селекције су угашене у 80. минуту због интервенције голмана Дауде која је више личила на „кување“ легендарног Николе Грбића, што је дочекао Кристијано Роналдо за повратак вођства, али се није радовао, свестан чињенице да су потребна још три гола да се на табели прескочи САД.

Тако је и било – нису се тресле мреже до краја иако су Португалци опседали гол Гане, а имали су и пех јер се голман Бето повредио приликом покушаја да интервенише, па је у 89. минуту међу стативе морао Едуардо.

На крају, пиринејска селекција је цех платила слабој партији против Немаца који су им пресудили са 4:0, САД их је надиграла, али су изборили реми у 95. минуту за 2:2. Са друге стране, Гана је потврдила репутацију непредвидивости, изгубила је од САД (2:1) и играла равноправно са Немачком (2:2), да би све упропастила ван терена.

 

Португал – Гана 2:1 (1:0)
(Боје 31аг, Роналдо 80 – Гијан 57)

Стадион: Национални, Бразилија Судија: Наваф Шукрала (Бахреин)

Португал: Бето, Переира (од 61. Варела), Пепе, Алвеш, Велосо, Мутињо, Карваљо, Аморим, Нани, Едер (од 69. Вијеириња), Роналдо

Гана: Дауда, Асамоа, Менса, Боје, Афул, А. Ају (од 81. Вакасо), Агјеманг – Баду, Рабиу (од 76. Аква), Атсу, Гијан, Варис (од 71. Џ. Ају)

Табела, група Г:
Немачка            3 2 1 0 7:2 7
САД                    3 1 1 1 4:4 4
Португал           3 1 1 1 4:7 4
Гана                    3 0 1 2 4:6 1

(Блиц)