Прочитај ми чланак

Студенти измислили расвету која троши 10 пута мање енергије

0

pmf-nisГрупа студената Природно-математичког факултета и Економског факултета у Нишу осмислила је и уз финансијску помоћ компаније „Филип Морис“ реализовала систем еколошке расвете која троши 10 пута мање енергије од класичне расвете.

Резултат рада студената департмана за физику ПМФ-а и Економског факултета је постављена „Еко расвета“ у дворишту, на паркингу и у ходницима ПМФ-а.

Групу студената са ментором проф. др Миодрагом Радовићем чинили су координатор пројекта и студент докторских студија Саша Ранчев, као и студенти Драган Радивојевић, Ивана Веселиновић, Милан Милошевић и Зоран Томић.

„Користили смо јефтиније компоненте са слабијим карактеристикама чијом смо модификацијом и прилагођавањем добили систем који је ефикасан као и много скупљи системи“, казао је Ранчев Тањугу на промоцији пројекта. Систем користи соларну енергију и ЛЕД расветна тела са високим степеном ефикасности чији је век трајања дужи од 50.000 стаи, па се не мора мењати више од пет година, рекао је Ранчев.

Максимална снага система је приближна снази једне пегле у домаћинству, напоменуо је Ранчев. Он још додаје да систем добро подноси флуктуацију напона и да је потпуно аутоматизован.

Пројекат је реализован у склопу Програма „Покрени се за будућност“ који финансијски подржава компанија „Филип Морис“.

У склопу тог програма у протеклих 10 година релаизовано је око 80 пројеката који су допринос локалној заједници.

Менадзер за односе са јавношћу у „Филип Морису“ Јелена Прерадовић Стевановић рекла је да ће та компанија наставити да подржава талентоване младе људе којих је пуно и оне који у себи носе предузетнички дух.

(Вечерње новости)