Прочитај ми чланак

НАВАЛА ТЕК ПРЕДСТОЈИ: Инвазија азиланата у Србији

0

azilanti

Од почетка године чак 3.467 људи тражило је азил у Србији, чиме је више него дупло премашен прошлогодишњи рекорд од 1.591 азиланта за шест месеци! С обзиром на то да је за целу 2013. годину 5.056 људи тражило тај вид заштите, ове године очекује се дупла бројка. Велико је питање како ће се наша земља са њом изборити, јер ни прошле године није имала капацитета, а навала је била дупло мања.

– Ако се тренд раста настави овим темпом, а нема разлога да ствари буду другачије, јер лети људи највише мигрирају, имаћемо даље дуплирање и триплирање броја оних који долазе и траже азил. Бројке сигурно неће бити мање од седам до девет хиљада – каже Радош Ђуровић, извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Међу овогодишњим „дошљацима“ има 462 деце (13,32 одсто), од чега је чак 286 њих само, без пратње одраслих! Родитељи их пуштају ка Европи, где имају родбину, надајући се да ће се бар они домоћи бољег живота.

Број невољника који долазе у нашу земљу са зараћених подручја константан је од настанка азилног система 2008. и по правилу из године у годину се дуплира, па је Србија на све већим мукама. И даље најмање тражилаца жели да остане овде, док предоминантан број наставља пут ка Западу. Он је, међутим, све тежи због све строже контроле српско-мађарске границе, све тежег илегалног кретања ка западној и северној Европи и све компликованијих процедура за добијање азила у ЕУ. Тако је све више оних који желе да остану привремено или трајно овде.

– Значајан број људи с којима радимо говори да је Србија и даље граница и да, када су већ дошли довде из Еритреје, Сирије, Сомалије, Малија, не преостаје им ништа друго него да пут заврше тамо где су и желели – каже Ђуровић. – Међутим, све је теже ући у ЕУ и кретати се неопажено, а многе власти шаљу их назад у земље на ободима Уније (Шпанију, Италију, Бугарску) у које су прво ушли из Турске и са Медитерана. Зато неки који су стигли до Србије неће ни хтети да ризикују даљи пут, већ ће нас сматрати као земљу у којој могу да пронађу миран и пристојан боравак.

У првој половини године полиција је открила и велики број оних који су покушали илегално да уђу или изађу из наше земље. Тако је 194 странаца директно откривено у илегалном преласку границе, а њих 2.124 је заустављено у покушају да је илегално пређе.

ЦРНОГОРАЦ

Прошлог месеца Србија је доделила азил двојици Сиријаца кроз субсидијарну заштиту. Они су побегли од насиља, ратних разарања, али и милиција зараћених страна које су покушале да их регурутују. Заштићен статус и даље највише траже житељи Сирије (1.542), а за њима људи из Авганистана, Еритреје, Сомалије, Пакистана и Малија. Азил је тражио чак и један држављанин Црне Горе!

(Вечерње новости)