Прочитај ми чланак

Путин дигао војску: Пуна борбена готовост, 65.000 војника, 180 авиона, 60 хеликоптера…

0

ruski-tenkovi

Руски председник  Владимир Путин је наредио да војска буде у стању спремности, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Све руске снаге су стављене у стање „борбене спремности“, најавио је Шојгу, након што је Путин сазвао изненадну војну вежбу

„У складу са његовим налогом данас од 11 сати по московском времену војска Централног војног округа као и јединице и групе које су стациониране на његовој територији преводе се у пуну борбену готовост“, рекао је Шојгу а пренеле су руске агенције.
ruska vojska0201_n

Руски министар одбране је прецизирао да ће провера бити спроведена од 21. до 28. јуна.

Шојгу је додао да ће током провере 98. ваздушно-десантна дивизија бити пребачена из Иванова у Ццељабинску област на удаљености 1.500 километара, где ће бити изведен ваздушни десант на полигону Ццебаркул, пренела је РИА Новости.

The Kamov Ka-52 Alligator

На састанку руководећег састава Министарства одбране начелник Генералштаба Валериј Герасимов саопштио је да ће у провери учествовати више од 65.000 војника и око 5.500 комада оружја и технике, више од 180 авиона и око 60 хеликоптера, пренео је Итар-Тас с.

Украјински граничари беже у Русију

Више од 80 украјинских граничара током ноћи прешло је преко контролног пункта „Изварино-Доњецк“ у Русију како би се склонили од сукоба украјинских и проруских снага, јавио је Итар-Тас с, наводећи да су двојица од њих рањена.

Украјинска погранична служба
саопштила је данас да проруски сеператисти не поштују једнострани прекид ватре и настављају да нападају провладине снаге на истоку
земље.

Три војника ноћас су повредјена у нападу побуњеника на један контролни пункт у региону Доњецка, наводи се из истих извора. Украјински председник Петро Порошенко јуче је прогласио примирје у трајању од недељу дана.

Прекид ватре би требало да омогући да проруски борци положе оружје и да се покрене мировни план, што сепаратисти одбијају.

Руској државној агенцији представник пограничне управе Федералне службе безбедности Русије за Ростовску област Василиј Малајев рекао је да су у петак увече непознати наоружани људи напали украјински контролни пункт „Изварино“ и да је не територију Русије на пункт „Доњецк“ ради заштите од наоружаних нападача прешло више од 80 украјинских граничара, од којих су двојица рањени.

Према његовим речима, рањеним украјинским граничарима пружена је лекарска помоћ.

Малајев је додао да међу радницима руског контролног пункта и цивилима нема рањених а да је руска страна предузела додатне мере за јачање границе.

Итар-Тас с је пренео изјаву опуномоћеника руског председника за права детета Павела Астахова да је на украјинско-руској граници при преласку у Ростовску области пуцано и на један аутобус којим су се превозиле жене и деца.

Возач је успео да избегне ватру, навео је „дечји омбудсман“ на његовом налогу на „твитеру“, али се не зна да ли је ико повређен.

 

(Блиц)