Прочитај ми чланак

И Србија у „Трилатерали”

0

trilaterala

Тихо и без присуства јавности, ових дана у Србији се припрема прва седница Трилатералне комисије. Реч је о дискретној светској организацији која окупља најмоћније и најбогатије људе које многи називају „владарима света“. Откако су српски масони пре годину дана постали чланови Трилатералне комисије, добили су задатак да једну седницу припреме и одрже у Београду. Тај задатак поверен је Регуларној великој ложи Србије, чији су чланови били на историјској седници у Берлину.

Јован Ковачић, Дејан Новаковић и Тахир Хасановић су, као слободни зидари, први Срби који су постали пуноправни чланови најмоћније невладине организације на свету. То се догодило на пленарној седници Трилатералне комисије која је од 14. до 17. марта 2013. године одржана у Берлину. Наша земља је примљена у чланство ове најмоћније организације на свету. Седници су присуствовали сви пуноправни чланови из САД, Европе, Азије, као и придружени чланови и гости с Блиског истока и из других делова света. Било је више од 400 лидера из области политике, банкарства, привреде и медија.

У српским медијима информација о овом догађају није објављена, јер Група за Србију, како се називају нови чланови Трилатералне комисије, није вест поставила на свој сајт. Није одговорила ни на наш захтев да добијемо пуну информацију о овом догађају, правдајући се правилом: „Не смемо да јавно испупамо без одобрења Трилатералне комисије.”

– Групу за Србију у Трилатералној комисији чине Јован Ковачић, председник компаније „Еаст Wест Бридге“ (ЕWБ), Дејан Новаковић, копредседник ЕWБ-а, и Тахир Хасановић, извршни директор ЕWБ-а. Они су били у Берлину и данас су пуноправни чланови Трилатералне комисије – открио нам је Хасановић, који је ову информацију с фотографијама поставио на свој лични сајт.

УНИВЕРЗИТЕТ

На годишњој скупштини Уједињених великих ложа Србије (УВЛС) у Београду, пре три године, 400 делегата дало је сагласност за изградњу првог масонског универзитета, као и иницијативу за покретање процеса уједињења српске масонерије.
– Договорили смо се да једна од наших мисија, која ће допринети напретку и УВЛС, али и нашег друштва, буде оснивање високошколске установе на којој ће професори и предавачи бити српски масони и браћа из иностранства. За студенте ћемо обезбедити стипендије, а потом и посао – рекао је тада Владимир Марковић, велики мајстор УВЛС.

Како сазнајемо, српски представници имали су част да присуствују пленарној и свечаној седници Трилатералне комисије у Берлину, када се прослављало четири деценије од оснивања ове организације.

– Седница је протекла у изузетно доброј атмосфери. Највећу пажњу свакако је привукло присуство оснивача и почасног председника Дејвида Рокфелера. Скупу се обратила и немачка канцеларка Ангела Меркел – открива мало познате детаље Тахир Хасановић, који се са супругом фотографисао с Дејвидом Рокфелером.

Од када је 1973. године Дејвид Рокфелер формирао Трилатералну комисију као невладину организацију светских експерата, милијардера, банкара и лобиста, она је израсла у најмоћнију интересну групу. Чланови Трилатералне комисије су данас представници 178 националних група. Последњих година европска група Трилатерале стално се шири, тако да су у ову организацију од 1998. до данас примљени Пољска, Мађарска, Чешка, Словенија, Естонија, Кипар, Бугарска, Румунија и Хрватска.

Србија никада раније није била члан ниједне „светске владе у сенци“, како се називају највеће интересне групе и организације. Интересантно је то што су људи који су увели Србију у Трилатералну комисију, Ковачић и Хасановић, слободни зидари и чланови највеће Регуларне велике ложе Србије. Јован Ковачић је београдски експерт за комуникације и саветник за политичка питања, а школовао се у српским, америчким и британским школама. Био је Титов преводилац и новинар Тањуга, шампион у пливању, а потом ратни дописник западних медија, саветник ОХР-а у БиХ и ОЕБС-а у Београду. Пре десетак година је основао прву фирму за стратешко партнерство и лобирање. Од 2006. био је саветник Владе Републике Српске и Владе Србије. Ожењен је и отац је троје деце. Живи и ради у Београду као сувласник фирме „Ковачић и Спаић“. Ковачић је у мају 2010. године присуствовао Пленарној седници Трилатералне комисије у Даблину, када је Србија први пут позвана на конференцију ове организације. Био је, потом, присутан на конференцијама у Будимпешти, Вашингтону, Хагу, Токију и Хелсинкију, где му је поверен задатак да формира српски огранак Трилатерале. Члан је Алијансе цивилизације УН и других светских организација – пише у његовој биографији.

trilaterala-1

Генерални секретар српског огранка Трилатерале Дејан Новаковић је геополитички стратег и државни секретар у Министарству за енергетику. Пореклом је из Крушевца, дипломирао је економију у Београду и Љубљани, али је ангажован као експерт за међународну безбедност, организовани криминал и корупцију. Он је први пут присуствовао заседању Трилатералне комисије 2011. године, у Хелсинкију, када је стекао њено поверење.

– Тахир Хасановић је познат у српској политици као омладински активиста, најмлађи члан ЦК СКЈ, потом као један од челника Нове демократије, кадровик ДОС-а, бизнисмен и темплар. Повукао се из политике и бизниса и у групи „Ист вест бриџ“ улаже напоре да Србију промовише свету као либералну и толерантну земљу – пише у својој биографији будући извршни секретар српске Трилатерале. Група за Србију у Трилатералној комисији је подгрупа у компанији „Еаст Wест Бридге“ Јована Ковачића, у којој су чланови, између осталих, и кнегиња Јелисавета Карађорђевић, бивши министар Горан Свилановић, министарка Зорана Михајловић, професор Дарко Танасковић, Марко Чадеж и Борислав Миљановић, експерти за комуникације, Јован Ратковић, Зоран Басараба и Милица Чубрило, амбасадори, Ранко Вујачић, експерт УН, и Марко Благојевић из ЦеСИД-а.

ЧАСТ И ОБАВЕЗА

– Ово је за Србију била историјска седница, јер је наша земља први пут бити промовисана у пуноправног члана. Чињеница да се српска промоција одвијала на седници у Немачкој, под покровитељством канцеларке Ангеле Меркел и других највиших званичникањ, даје том чину посебан политички значај – истиче Тахир Хасановић, извршни директор српског огранка Трилатералне комисије. – Циљеви Групе за Србију у Трилатералној комисији су промоција српских националних интереса у свету, учешће на неформалан начин у светској дипломатији и утицај на власти у нашој земљи.

ТЕМПЛАРИ

Идеја о формирању Реда темплара у Србији настала је крајем деведесетих година, када је у Србији боравио сер Реј Редгрејв, велики приор Румуније, који је групи угледних Срба говорио о томе како темплари могу Србији да отворе врата света. Београђани Милан Лајхнер, Драган Малешевић, Драгутин Загорац и Дејан Милековић, уједно и масони, прихватили су ову идеју и основали удружење хришћанских витезова. Темплари су у Србији регистровани као Удружење настављача хришћанског витештва и званично су постали витезови темплари Србије. У Београду ће 20. јуна бити одржана нова седница Реда темплара у Србији.

(Вечерње новости)