• Почетна
  • СВЕТ
  • Албанци у Сирији поцепали пасоше Косова и најавили освајање Јерусалима и Рима (Видео)
Прочитај ми чланак

Албанци у Сирији поцепали пасоше Косова и најавили освајање Јерусалима и Рима (Видео)

0

kosovo-ratnici

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак припадника организације „Исламска држава у Ираку и Леванту“ на којем се види да неколико џихадиста држи тзв. пасоше Косова.

Главни говорник са мачетом у руци и микрофоном који држи пасош Косова у једном тренутку је позвао окупљене да исцепају и баце своје пасоше на земљу како би указали да су „једнаки пред Алахом“.

У позадини на снимку се вијори црна застава те екстремне исламистичке организације. Командант Албанаца говори да ће покорити Јерусалим и Рим.

Главни говорник са снимка наводно је већ учествовао у борбама у Сирији.

Од почетка сукоба у Сирији прије три године медији су извјештавали о одласку младића из Новог Пазара и са Косова у редове ИСИЛ-а, где се према незваничним подацима бори око 150 косовских Албанаца које зову „Ал Косови“, пишу медији.

Према сазнањима Правде Албанац са снимка је Лавдрим Мухаџери, који командује албанским добровољцима у Сирији.

Лавдрим Мухаџери, који командује јединицом Албанаца у саставу Ал-Каидине групе Ал Нусри у околини Алепа, радио је неколико година за КФОР, да би 2010. био ангажован у бази „Бондстил“ код Урошевца, после чега је ангажован од стране НАТО снага у Афганистану. Он је у време Рамазана 2013. године био део активности Исламске заједнице Косова у Качанику, што сведоче и фотографије.

Лавдрим Мухаџери познатији као командант Мухаџери је две године радио за НАТО у Афганистану, а по повратку на Косово оснивао је Удружења „Исламска омладина Качаника“ где је за себе узео функцију „Емира“, односно лидера војног крила организације. Двојица припадника његовог удружења, Хетем Дема и Кјани Мјаку Емин, погинули су почетком јануара код Алепа у сукобу са другим побуњеничким фракцијама, о чему је већ било писања.

Лавдрим Мухаџери се придружио рату у Сирији, као припадник Ал-Каиде, 2012. године али се на Косово вратио годину дана касније. Он је боравио на Косову до половине 2013. године када се поново вратио у Сирију и заузео главну позицију међу албанским добровољцима.

(Правда)