Прочитај ми чланак

ЈЕВРЕЈСКИ ТАЈКУН ТРАЖИ да се изграде логори за Прорусе у Украјини

0

Zid kojeg je Poroshenku predložio Igor Kolomoisky24_e

(Н. Бабић)

Зид и бодљикава жица Игора Коломоиског између Доњецка, Луганска и Харкова и Руске Федерације и „сабирни центри за филтрацију народа Донбас“ украјинске владе су чисти „макартизам“.

Гувернер регионалне државне управе у Дњепропетровску, милијардер Игор Коломоиски, предложио је новоизабраном председнику украјинском Петру Порошенку да регионе Доњецк, Луганск и Харков изолује од Русије посебним зидом, саопштио је заменик директора украјинске Националне управе, Свјатослава Олејник.

„Овај захтевни пројекат је идеја гувернера регионалне државне управе у Дњепропетровску, Игора Коломојског. Пројекат би био готов у року 5-6 месеци, а реч је о чврстој металној огради од челика високе чврстоће са бодљикавом жицом“, за украјинску агенцију УНИАН цитира руски Поглед .

Приступи баријери би били блокирани опкопима и бодљикавом жицом и с руске и с украјинске стране, тако да се спречи приступ цивилима и животињама. Ширина и дубина јарка би требала да осигура пролазност за возила и оклопна возила.

Делови који би били затворени за пролаз и простор између рампе и опкопа требали би бити потпуно покривени сигнализацијом и протупјешачке минама. На металној огради се намерава спровести електрична струја.

Барикаде би биле чуване од стране моторизованих група украјинских војника, граничара и Националне гарде. Коломоиски тврди да ће присуство таквог објекта украјинским оружаним снагама дати могућност да одсеку милиције од њихових „руских база“ и „заустави проток плаћеника, оружја и муниције преко украјинско-руске границе“.

Трошкови постављања ограде дуж 1920 километара државне границе су израчунати на око 50.000.000 евра, а укупни трошкови инжењеринга за стварање такве препреке би били 100.000.000 евра. Уколико дође до изградње, коју Коломоиски експлицитно захтева, на пројекту ће радити украјинске компаније.

Значајан део послова на изградњи зида би био плаћен из добротворног фонда „Дњепар-1“, истог фонда који плаћа борце приватних бригада Игора Коломоиског, уз финансијску подршку државе и сагласност председника.

Фонд је изразио спремност да у складу са обимом посла учествује на изградњи утврда дуж границе и ограде у три региона. Навели су да је само потребно одобрење врховног заповедника.

Подсјетимо како је у марту председник регионалне државне управе регије Доњецк, Сергеј Тарута, рекао да је заједно са својим братом Александром платио радове на ископавању заштитног рова ширине од 4 метра и дубине од 2,5 метара на граници са Русијом.

Русија упозорава – Зидови, бодљикава жица и логори за „субверзивне елементе“ је чисти „макартизам“

Руски медији преносе „како је овај зид, након логора за цивилно становништво које је најавио министар одбране у Кијеву, Михаилова Ковал, нови пројекат који све говори о властима у Кијеву“.

Гувернер регије Дњепропетровск региону Игор Коломоиски позива председника Петра Порошенка на изградњу непробојне баријере у облику два метра ограде од челичне мреже, с бодљикавом жицом и минским пољима. Пројекат је председничком уреду, са свим елаборатима, предан 12. јуна.

Заменик гувернера Дњепропетровска, Генадиј Корбан, тврди како је фонд „Дњепар-1“ „под личним надзором“ његовог шефа и преузет ће на себе све трошкове изградње зида. Осим тога, из тог фонда се плаћају и батаљони „Дњепар“, заједно са другим батаљонима створеним у Дњепропетровску.

„Зачудо, такав пројекат није изазвао никакву реакцију Запада, нити су руски либерали нашли ишта спорно у њему“, пише Владислав Малтсев.

Подсетимо како је постојање пуно мањег зида, оног у Берлину (155 км), који се у неким деловима састојао од челичних решетки и био под сталном присмотром наоружаних чувара, изазвао осуду целог „слободног света“.

Поставља се питање има ли икакве везе изјава америчког потпредсједника Јоа Бидена, који је 7. липња, рекао како ће САД издвојити 48.000.000 $ за Украјину да „ојача границу са Русијом“.

У том смислу, не може се заборавити ни одлука украјинске владе од 11. јуна и саопштење министра одбране Украјине, Михаила Ковала, који је рекао да ће се у односу на становништво Донбас спроводити посебан третман „филтрације“.

Наравно да за стварања мреже специјалних логора такво што није могуће спровести. Одредба украјинске владе подсећа на McCarthyev „Закон о унутрашњој безбедности“ којим је 23. 09. 1950. ФБИ направио списак од 11.982 чланова Комунистичке партије и 17.783 других „сумњивих особа“.

Тада се истовремено изградило шест логора потребних капацитета: у Florencu у Južnoj Karolini, Wickenburgu у Arizoni, Avon Parku нa Floridi, Allenwoodu у Pennsylvaniji, El Renu u Oklahomi и у близини језера Tula u Kaliforniji.. Амерички логори за „комунисте“ су до 1957. били регистровани и финансирани одвојено од Федералне управе за затворски систем.

Свој потенцијал су задржали и после, пише новинар Чарлс Ален у познатој књизи „Логори Сједињених Држава“ (1966.), а процењује се да је њихов капацитет био за затварање 26.500 људи. Уништени су тек раних ’70-их (Закон – ХР234 којег је Конгрес донео 14 септембар 1971., А потписао га је 25. септембра те године председник Никсон, али тек након масовне јавне кампање.

Средином ’80-их, када је Реган предложио стварање таквих кампова, идеја је поново оживела као тајни пројекат РЕКС 84., а на видело је изашао 1987. због истраге о скандалу „Иран-Контра“. Амерички саветник Савјета за националну безбедност, Оливер Норт, говорио је о томе претходно три године  и да је и сам био укључен у развој пројекта, који је предвиђао увођење ванредног стања и масовног затварања „субверзивних елемената“ у мрежу од десетак логора у војним базама, који су могли примити укупно 200.000 људи.

„Ко боље прати ову проблематику, на службеним америчким страницама може наћи низ оваквих докумената“, подсећа Владислав Малцев. Изгледа да Украјина постаје својеврсни полигон за „прљави рат“ и апсурдне законе, као што су некад за Француску били Алжир, а за САД – Вијетнам .

Украјина као да постаје нека врста великог Гвантанама, а ограде, зидови, бодљикава жица, струја, опкопи, логори за проверу „субверзивних елемената“ су плодови „демократизације“ која је стигла с ЕвроМајданом, стога се не може рећи да је све ово неочекивано.

Када су у фебруару „борци за слободу“ изградили свој утврђени град у центру Кијева, прва ствар коју су урадили биле су барикаде окружене бодљикавом жицом.

Владимир Жириновски: „Нека Коломоиски ограђује украјинске земље и градове, а нека не дира руску земљу“

Из Москве је на овај предлог стигао одговор од никад политички коректног Владимира Жириновског, лидера Либерално демократске партије, који је рекао да је предлог Игора Коломоиског доказ „његовог менталног поремећаја“.

„Коломоиски може учинити што год жели, али онда нека први корак учини у својој Украјини, у Дњепропетровску. Нека бодљикавом жицом огради украјинске градове Лавов, Тернопил, Ивано-Франкивск, а руску земљу нека остави, иначе ћемо му потргати руке и ноге“, рекао је Жириновски и напоменуо да би било боље да се неко позабави начином на који се обогатио Коломоиски, уместо да се прича „о његовом идиотском предлогу“.

„Ови који су сада на власти (у Украјини оп.а.) су болесни људи. Ово је њихова агонија и сви ће завршити на суду“, додао је лидер руске Либерално демократске партије.

(Адванце)