Прочитај ми чланак

Европска компанија Сингента: Без наше дозволе више нико неће моћи да посади паприку

0

 

Сви знамо да је семе живот и да све настаје из семена, тако да они који патентирају семе заправо стављају своју шапу на живот у пуном смислу речи.

Понашају се попут богова. Присвајају воде, шуме, природу, а сада и семе. Питање је када ће врле европске приватне корпорације да присвоје ваздух и почети да га наплаћују. Према свему судећи, то је могуће и заправо врло вероватно.

Наиме, европска компанија Сингента, која иначе производи ГМО семе, сада жели да патентира семе паприке. Да, добро сте прочитали. Они желе да патентирају семе, што значи да без дозволе више нико нигде неће моћи да посади паприку.

Удружења из 20 земаља света поручују: „Нико нема право на семе„. Одлучили су се на протест јер, након неког времена, мало по мало, патентираће сво семе на планети. Злогласна ГМО компанија Монсанто такође преговара са Европом о патентима семена неких других намирница, као што су броколи и боранија.

Шта ће се догодити када семе буде патентирано? Пример је низ случајева који се одвијају у САД-у, а то су парнице које Монсанто води против неколицине сељака.

Наиме, Монсанто је у више наврата тужио људе јер је на њиховим пољима изникло ГМО семе за које нису имали дозволу. Али, сељаци нису украли семе већ се семе путем ветра преселило на њихова поља. Претпостављате, корпорација Монсанто у већини случајева добије пресуду па сељаци плаћају одштете корпорацији иако су њихова поља, заправо, оштећена јер ГМО трује све испред себе.

Исто то дешаваће се и нама у Србији ако се којим случајем усудимо засадити паприку било врсте коју корпорације патентирају јер ће патент паприке имати приватна корпорација која, ако види да на вашем пољу расте паприка, сме послати своју ‘семенску’ полицију, а вас привести јер патент те паприке припада њима.

Ова ситуација је заиста апсурдна и невероватна. Јер, како је могуће да допуштамо корпорацијама да нам присвоје семе? Семе је одувек припадало свима па није јасно од куда храброст за овакав подхват. Све ово одвија се, наравно, у тајности јер план овог патентирања је много дубљи.

Семе је живот и све настаје из семена тако да они који патентирају семе, заправо, стављају своју болесну шапу на живот у пуном смислу речи.

После га могу мењати, модификовати, нарушавати и то све по својој вољи и, наравно, на уштрб живота и човека.

(Дневно)