Прочитај ми чланак

Живот гази и потврђује најјаче теорије завере

0

teorija-zavere

Теоретичари завере су параноици, необразовани типови из светских забити, са Балкана, из Африке и земаља Блиског истока. Међу најгоре спадају Срби, који упорно тврде да су велике силе, из себичних интереса групација које их воде, изазивале светске ратове, растуриле Југославију и напале Србију.

Теоретичари завере верују да постоји тајна светска влада окупљена у Билдербергу, Комитету 300, Трилатералној комисији и сличним клубовима светске елите која креира нови светски поредак. Конспиролози су уверени да се судбина човечанства планира на њиховим састанцима, где се срећу најмоћнији политичари, представници војноиндустријског комплекса, краљевских породица, енергетских гиганата, обавештајних служби, мултинационалних компанија, банака, универзитета, медијски магнати. Илуминати, масони, розенкројцери и разни „витешки“ редови спроводе исту политику, само на нижем нивоу.

На сва та сумњичења одговор је један – то су бесмислице теоретичара завере.

Билдерберг група, на пример, тврди да су њени херметички затворени састанци само седељке и причаонице светске елите. Такав је био и овогодишњи састанак одржан почетком јуна у Копенхагену. Теме за разговор, између осталих, биле су Украјина, „шта је следеће у Европи“, „нова архитектура Блиског истока“, „ко ће платити за демографију“, „постоји ли приватност“, „будућност демократије и замка средње класе“…

Понекад ни чланови Билдерберга не могу да издрже да се не похвале. Тако је 2009. тадашњи председник групе Етјен Давињон рекао да је јединствена европска валута евро била замисао Билдерберга. Следеће године је Вили Клас, генерални секретар НАТО-а и бивши члан Билдерберга, рекао да његови чланови имају мандат за спровођење политичких одлука које су формулисане на састанцима.

ТЕСЛА ДОШАО ИЗ СВЕМИРА

Амерички писац и психолог Џошуа Дејвид Стоун, који је крајем прошлог века дошао до закључка да је „највећи егоизам мислити да су људи једини живи облик који постоји у свемиру“, иде и корак даље. Он је ванземаљце повезао са Теслом. Како је писао Стоун, „према неким информацијама, нагађа се да је Тесла био ванземаљац, донет на Земљу као мало дете“. – Никола Тесла је био истински канал. Изуми су му долазили у ум у савршено јасним сликама и дијаграмима. Могао је да створи прототип свог изума одмах, на основу онога што се јасно појавило у његовој свести. У његовој биографији је речено да је био у телепатској вези са ванземаљцима. Он је овде дефинитивно био у мисији служења. Проблем је што је срео Илуминате, себичне, похлепне људе касног 19. и почетка 20. века. Они су блокирали манифестацију његових изума – вели Стоун.

– Не верујем у теорије завере, алу у завере верујем. Нема ничег новог у интересним групама моћних, у тајној дипломатији и договорима. Само су последице и политика јавне. Узимо за пример рат САД против Ирака. Свима је било јасно да је циљ био контрола нафте, а разлог за рат који је представљан јавности промењен је тачно девет пута – каже социолог др Слободан Вуковић.

Прошлогодишње национално истраживање веровања у теорије завере у САД показало је да је 44 одсто Американаца данас уверено да их је Бушова администрација циљано обманула причама о Садамовом оружју за масовно уништење да би започела рат. Још 12 одсто испитаника сматра да је могуће да су преварени, а 44 одсто још увек верује да је Ирак имао тајанствено и страшно оружје иако оно никада није пронађено.

Ове резултате није доживео да види познати научник Џон Кели, члан британске комисије која је у Ираку тражила Садамове бојне отрове. Пре неколико година Кели је, пресечених вена, освануо мртав у лондонском приградском расаднику. Само два дана пошто је објавио чланак у коме је оповргао да је Ирак имао хемијско оружје или постројења за његову производњу.

– Много је злонамерних теорија завере о – теоретичарима завере. Они се паушално оптужују за параноју, незнање и примитивизам, иако се забрињавајуће често показује да су истинита њихова виђења догађаја, пежоративно названа теоријама завере. Људи никад нису имали више разлога да буду сумњичави према ономе што им се сервира као званична истина – каже Зоран Ћирјаковић, са Факултета за медије и комуникације.

Разлог због кога људи на Балкану и Блиском истоку верују у завере против својих земаља је искуство. Ови делови света константно су под двоструким стандардима Запада.

– Ако смо параноични, то не значи да нас не прогањају. Време је идеално за теорије завере, јер живимо у веома небезбедном свету. Конфузију повећавају медији који као да имају слоган „зар више верујете својим очима него нама“. С друге стране, неки људи попут Сноудена и Асанжа показали су да теорије завере и јесу завере. Они су на линији људи какав је био Ђордано Бруно, такође својевремано оптужен да је теоретичар завере јер је тврдио да се Земља окреће око Сунца. И завршио је на ломачи на коју га је осудио тадашњи естаблишмент – каже проф. др Предраг Симић, са Факултета политичких наука у Београду

СВЕТСКА ВЛАДА У БЕОГРАДУ

Иако Срби себе стално сматрају жртвама завере, а велике силе тврде да су теоретичари завере, има и оних који сумњају да смо баш ми опасни заверитељи, каже др Предраг Симић. – Управо сам прочитао текст једног хрватског академика који каже да се од 7. до 9. јуна у Београду одржала светска конференција масона и да је Велика ложа Југославије добила велике паре од њих. Он тврди да, за разлику од Хрватске, која је угрожена, Србија добија милијарде да би поново направила југословенску заверу. Он оптужује и СПЦ да је један од главних центара светске завере која треба да споји православне и католике и направи светску владу с центром у Београду. Нешто слично је писао и Анте Павелић – износи др Симић.

Одбрана теоретичара завере није и одбрана теорија у које они верују, наглашава др Ћирјаковић. Оне су често будаласте, али људи који их стварају нису будале. Међу њима постоји и одређен број патолошких личности, али већина су вредни и маштовити људи, који истражују, пишу, праве филмове…

Поплава теорија завере је, у сваком случају, логична у свету у којем један одсто становништва има више богатства него сви остали заједно. И присвајају све више. Како то рационално објаснити?

Ћирјаковић упозорава да се због врло ружних конотација које носи етикета теоретичара завере људи често плаше да изразе критичко мишљење и о очигледним завереничким политикама.

– Теорије завере постоје свуда, а највише у Америци. САД су од оснивања просто натопљене њима – каже Ћирјаковић.

И ову тврдњу илуструје истраживањем веровања Американаца у теорије завере. Оно открива да је 28 одсто грађана САД уверено да постоји тајна завереничка група која влада светом, а 25 одсто се тек мало колеба.

Управо у Америци шездесетих година прошлог века, после хистерије Макартијевог лова на „црвене вештице“ (у коме је без икаквих доказа страдало много људи под оптужбом да су комунисти), историчар Ричард Хофштатер објављује анализу „Параноични стил у америчкој политици“. У њој је овај историчар дао медицинску дијагнозу теоретичара завере и прогласио их за психички оболеле особе. То је постало званично тумачење овог феномена које су подупирали и психолози.

Модерна испитивања довела су до другачијих закључака. Психолози су утврдили да су теоретичари завере приврженији демократским принципима од оних који здраво за готово прихватају сервиране истине. Они воле да траже доказе за тврдње и склонији су неверовању у званичне истине него наметању својих теза.

Теорије завере не би постојале да у реалности нема правих завера које подразумевају манипулацију информацијама и демократским процесима и процедурама, сматра Кетрин Олмстед, професор историје на калифорнијском универзитету у Дејвису.

Психолог Соња Павловић наводи:

– Психопатолошка објашњења теорија завере показала су се неадекватним. У супротном би се за око две трећине одрасле популације САД – а нема разлога да мислимо да другде ствари стоје битно другачије – морало рећи да пати од озбиљног менталног поремећаја. Теорија завере није непосредан одговор или реакција на конкретан догађај или појаву. О њој се пре може говорити као о општем погледу на свет.

ПРОФИТЕРИ, ГУБИТНИЦИ И ТРАНЗИЦИЈА

– Живимо у времену када се десио велики економски лом у коме је један мали број људи профитирао, а други неупоредиво већи пролази кроз трагичне губитке. Људи чији је свет буквално срушен описују се привидно бенигним термином „губитници транзиције“ и сличним. То је само рационализовање, које те маргинализоване људе не може да убеди да се толико лоших ствари случајно десило. Живот је лакши с уверењем да је то произвела зла тајна светска влада, јер она може бити поражена и све може да се промени – сматра Ћирјаковић.

Елите против које су по правилу уперене теорије завере „неверних Тома“ и саме одвајкада користе ово моћно оружје. Оне циљано лансирају приче натопљене конспирацијом. Тако су нацистичке расне теорије пласиране у јавност преко опскурних удружења, као што су „витешки редови“, и петпарачких листова. Те теорије постале су касније државни програм Трећег рајха за истребљење и поробљавање „нижевредних“ народа.

Аналитичари наглашавају да постоји велика разлика између тадашње и актуелне употребе теорија завере које лансирају државе или економске елите. Некада су оне биле политичка логистика оружаног освајања. У модерној „доктрини меке моћи“ оне су оружје прве линије фронта.

– У разним варијантама специјалног рата и стратегијама остваривања стратешких политичких и војних циљева теорије завере имају све већу улогу. Глобални обрачуни се све више воде на нивоу идеја и велики циљеви се остварују помоћу промене свести и перцепције људи – објашњава Ћирјаковић.

Он тврди да је актуелна теорија о ХААРП-у пример спиновања јавности који потиче из америчког естаблишмента.

– Амерички физичара су, да би добили новац за скупе експерименте, сервирали причу америчкој војсци да ће им направити оружје за контролу климе. Сигуран сам да ХААРП то не може да ради, али разумем људе који верују у ову теорију завере имајући у виду шта је презентовано јавности – каже Ћирјаковић.

Он признаје да је очекивао да ће теорија завере о ХААРП-у бити раскринкана кад је у мају Америчко ратно ваздухопловство најавило да ће угасити тај програм и демонтирати мрежу од 180 антена вредних 300 милиона долара. Али америчка војска решила је да остави живом колективну параноју од оружја које изазива катастрофалне временске непогоде и мења људску свест. Конгресу САД се 14. маја обратио др Дејвид Вокер, по чину пуковник, функционер Министарства одбране задужен за науку, технологију и инжењеринг.

teorija-zavere-3

– Прелазимо на друге начине „менаџмента“ јоносфере, што је ствар за коју је ХААРП и био дизајниран. Убацивао је енергију у јоносферу да би је контролисао. Али, тај посао је завршен – рекао је Вокер.

Од силних теорија завере слуђени су и најрационалнији, а глобални осећај немоћи пред тајанственим силама је достигао врхунац. То је управо циљ ратне употребе теорије завере, по Владимиру Волкову, највећем теоретичару дезинформисања. Он наводи да је субверзивна акција у модерном психолошком ратовању усмерена на три циља: деморалисање народа који је циљна група и његово разједињавање, дискредитовање власти и угледних људи, као и неутралисање маса да би се спречила свака општа и спонтана одбрана.

– Цела прича о заверама је некакво претполитичко размишљање. Политика је сама по себи завера. Она подразумева организовану групу људи која користи сва средства да би стигла до циља. Од кад је света и века, у свим цивилизацијама, политика није имала везе са моралом. Пример вам је кардинал Ришеље, који је владао на двору Луја 13. Он је смислио револуционарни изговор звани „државни разлог“. Ако убијете или украдете због личног интереса, онда сте убица и лопов. Ако то исто учините као државни службеник, у државном интересу – онда сте херој. Државни разлог вам дозвољава да лежете, крадете, сплеткарите. Циљ оправдава средство је кредо политике – закључује проф. др Предраг Симић.

И шта ће веће завере од суспензије морала за све што је „у вишем интересу“!

БРИТАНСКИ ФИЗИЧАР СТИВЕН ХОКИНГ: ИЗБЕГАВАТИ ВАНЗЕМАЉЦЕ

Национално америчко истраживање веровања у теорије завере бавило се и ванземаљцима. Утврђено је да 21 одсто Американаца верује да се НЛО срушио 1947. у Розвелу, али да је влада то прикрила, док 32 одсто испитаника није потпуно сигурно у то.

Да ванземљаци постоје, чврсто верује 29 одсто испитаника, а још 24 одсто још није стопостотно уверено.

Постојање ванземаљаца уопште не доводи у питање Стивен Хокинг, чувени британски теоретски физичар. Бриљантни ум упозорава, међутим, да људи не би смели да ступају у контакт са ванземаљцима, чак и кад то буду могли. У изјави за Дискавери ченел, овај астрофизичар истиче да је „савршено рационално“ претпоставити да и ван наше планете постоји интелигенција. Хокинг сматра да ванземаљце на Земљи интересују искључиво њени природни ресурси и да ће, пошто их се домогну, без освртања наставити даље.

– Посета ванземаљаца биће као Колумбово искрцавање на амерички континент – казао је он. – Знамо какве су биле последице по домороце који су Америку настањивали у моменту кад их је открио остатак света.

Његов математички мозак, објашњава Хокинг, нимало не сумња у постојање интелигентне врсте ван ове планете, а методама ове науке он је дошао до вероватног постојања „пратећих“ животињских врста, као што су предатори налик гуштеру и двоножни биљоједи.

(Вечерње новости)